Moldova, urmărită de scumpiri de la începutul anului

Embed:

Anul acesta a început cu mai multe scumpiri. Autorităţile au majorat o serie de taxe şi accize, care au determinat creşterea preţurilor. De asemenea, plătim mai mult pentru unele servicii, din cauza majorării preţurilor de import.

Din aprilie, importăm energie electrică mai scumpă cu 13,2 la sută din Ucraina şi regiunea transnistreană. Asta poate determina o majorare, cu aproape 9 la sută, a preţului curentului pentru consumatorii casnici, potrivit directorului ANRE, Victor Parlicov.

Carburanţii s-au scumpit de la începutul anului cu 8 la sută. Printre motive sunt creşterea, de pe 1 ianuarie, a accizului cu aproape şapte la sută, precum şi devalorizarea dolarului faţă de leu.

Agricultorii susţin că preţurile pentru produsele agroalimentare să vor majora cu aproximativ 30 la sută până la sfârşitul anului.

Ţigările s-au scumpit, în medie, cu 12-18 la sută. Şi acest fapt se datorează dublării accizului, prevedere din politica bugetar-fiscală pentru 2012.

După scumpirea carburanţilor, transportatorii din Capitală cer majorarea taxei pentru călătoria cu microbuzul cu 60 la sută, de la trei până la cinci lei. La rândul lor, transportatorii de pe liniile interurbane cer scumpirea biletelor cu 50 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu