Moldova, Ucraina şi Georgia îşi unesc eforturile pentru a contracara acţiunile agresive ale Rusiei

Embed:
La iniţiativa Chişinăului, Moldova, Ucraina şi Georgia îşi unesc eforturile pentru a contracara agresiunea din partea Rusiei şi a soluţiona conflictele îngheţate de pe teritoriile naţionale. Cele trei state au lansat o platformă de dialog în acest sens după întrevederea vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic cu miniştrii din Ucraina şi Georgia, Vadim Cernâş şi Ketevan Tsikhelashvili.

Ministrul pentru teritoriile temporar ocupate al Ucrainei, Vadim Cernîş, a declarat că acţiunile agresive ale Moscovei pot fi contracarate prin eforturi comune.

"Noi, aceste trei ţări, ne confruntăm practic cu situaţia similară, aceasta este o problemă majoră. Toate eforturile noastre sunt dedicate oamenilor şi nu politicienilor, pentru a evita consecinţele negative ale influenţei din partea Rusiei", a spus Vadim Cernâş, ministrul pe problemele teritoriilor temporar ocupate al Ucrainei.

Ministrul georgian pentru reconciliere, Ketevan Tsikhelashvili, a reafirmat sprijinul ţării sale pentru poziţia Chişinăului.

"Noi susţinem în totalitate integritatea teritorială a Republicii Moldova. Evident, trupele ruse care se află ilegal pe teritoriul acestei ţări trebuie să se retragă. Susţinem solicitarea Republicii Moldova şi poziţia ei principială privind retragerea trupelor ruse", a spus Ketevan Tsikhelashvili, ministrul pentru reconciliere  al Georgiei

Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a dat asigurări că lansarea platformei va fi urmată de acţiuni concrete.

"Următorul pas va fi semnarea unui memorandum de înţelegere între Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. Acest eveniment ne planificăm să fie, în prealabil, în luna decembrie. Dimensiunea drepturilor omului, securitate, apărare, dar şi transferuri de expertiză şi experienţă să fie elemente de bază în aceste discuţie", a spus Cristina Lesnic,  vicepremierul pentru Reintegrare.

Decizia Moldovei, Georgiei şi Ucrainei de întărire a capacităţilor comune de apărare în faţa provocatorilor externi a fost discutată şi la nivelul preşedinţilor Parlamentelor celor trei ţări.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu