Moldova, ţara fără apă potabilă calitativă şi fără acces la canalizare. "Suntem în gunoi până la streşină"

Embed:

Moldova apei poluate şi a lipsei de acces la canalizare. Este o realitate despre care vorbesc singure datele Strategiei Naţionale de Mediu, prezentate azi Consiliului Suprem de Securitate.

Peste 80 la sută dintre locuitorii de la sate beau apă care nu corespunde normelor de calitate. Şi doar unu la sută dintre săteni au acces la un sistem de canalizare. La nivel naţional, apa din 84 la sută dintre fântâni nu este potabilă, iar unul din cinci moldoveni nu are acces la canalizare. Asta în timp ce 800 de hectare de teren sunt contaminate de pesticide care otrăvesc pânza freatică. Iar 90 la sută din apa celor trei mii de râuri din ţară este prea poluată pentru a fi folosită la irigaţii. Pe de altă parte, situaţia se agravează din cauza gropilor de gunoi.

Planul Ministerului Mediului se întinde până în anul 2020 şi are ca punct de plecare capitolul referitor la apă.

"Trebuie să discutăm despre o serie de acţiuni, inclusiv legea cu privire la serviciul public de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, care ar presupune ca tarifele să fie mai mult economice decât politice. Aceste tarife trebuie să acopere cheltuielile", a punctat ministrul Gheorghe Şalaru.

Costurile totale ale strategiei se ridică la aproape nouă miliarde de lei, dintre care patru pentru conectarea la apeductul Soroca-Bălţi a cinci oraşe. Trei miliarde sunt rezervate epurării apelor uzate din oraşe. Distrugerea pesticidelor necesită 261 de milioane de lei, iar 60 de milioane sunt pentru reducerea emisiilor de gaze.

O altă mare problemă rămân cele 1.200 de gropi de gunoi autorizate fără să se respecte normele. Asta în timp ce la marginea fiecărei localităţi sunt mormane de resturi care, în loc să fie reciclate, otrăvesc apa, aerul, pământul. Gura Bâcului nu face excepţie. "În loc să avem o zonă de odihnă, noi aici avem o bombă ecologică. Vara vă închipuiţi ce e aici? Conform legislaţiei, omul care aruncă gunoiul într-un loc neautorizat trebuie să fie amendat, însă pentru a-l amenda, omului trebuie să-i dai mai întâi o alternativă", a spus Victor Şipitca, consilier în Gura Bâcului.

Nu ai ce face atâta vreme cât legea nu obligă cetăţenii să aibă contract de evacuarea deşeurilor menajere. "E foarte complicat să convingi oamenii aici, în Republica Moldova, să achite pentru servicii de salubrizare", a menţionat Mark Zwig, reprezentant al unei firme de salubrizare.

În lipsa intervenţiei conjugate a mai multor instituţii, ministrul Mediului nu poate decât să tragă concluzia. "Suntem în gunoi până la streşină", a remarcat Şalaru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu