Moldova, sub COD ALBASTRU de ALERTĂ TERORISTĂ. SIS explică ce vor face autorităţile şi vine cu recomandări pentru cetăţeni

Pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe un termen nedeterminat, a fost stabilit nivelul scăzut (cod albastru) de alertă teroristă. 

Astfel, autorităţile urmează să întreprindă un şir de măsuri: acumularea şi verificarea informațiilor și datelor cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, de sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi despre regulile de comportament în situaţii de criză teroristă.

Totodată, instituirea codului albastru, a nivelului scăzut de alertă teroristă, prevede şi un şir de recomandări pentru populaţie. Cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte.

O altă atenţionare vizează automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, staționarea îndelungată şi nejustificată în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi  gențile, rucsacurile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. La depistarea unor asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc a acestora şi informarea imediată a organelor de ocrotire a normelor de drept.

Potrivit SIS, sistemului național de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului, în funcție de gradarea situației de securitate în țară.

SNAT este constituit din 4 niveluri, distinse prin 4 coduri, ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (culoare albastră); nivel moderat (culoare galbenă); nivel ridicat (culoare portocalie) şi nivel critic (culoare roșie).

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu