Moldova şi Ucraina vor colabora în continuare! Pavel Filip s-a întâlnit cu Volodimir Groisman la o conferinţă internaţională în Odesa

Embed:

Moldova şi Ucraina vor continua să colaboreze în domeniul transportului şi să faciliteze schimbul de comerţ între agenţii economici. Despre aceste subiecte au discutat premierul moldovean, Pavel Filip, şi omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, la o conferinţă internațională, organizată la Odesa. În acest an vor fi semnate acorduri bilaterale privind liberalizarea transportului rutier și aerian dintre cele două ţări. 

"Republica Moldova, de rând cu alţi participanţi, împărtăşeşte viziunile politicii de transport, reieşind din sarcinile pe care le are ţara noastră în acest domeniu. Semnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ţara noastră şi-a asumat această responsabilitate şi urmează acest curs.", a spus premierul Pavel Filip.

Potrivit lui Pavel Filip, o atenție deosebită trebuie acordată calității drumurilor care leagă Chișinăul și Odesa, precum şi reabilitării tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino. Aceste proiecte trebuie să-și găsească locul în strategiile de transport ale celor două state. De asemenea prim-ministrul a declarat că postul comun de control „Cuciurgan-Pervomaisc“ şi-a demonstrat eficienţa atât pentru simplii călători, dar şi pentru agenţii economici.

"Îmi face o deosebită plăcere să menţionez că la forumul nostru participă şi a oameni de afaceri, pentru că anume pentru ei sunt organizate asemenea evenimente, deoarece infrastructura de transport nu trebuie separată de business.", a declarat prim-ministrul Moldovei.

"Vedem un potenţial mare pentru dezvoltarea transportului pe râuri. Credem că este posibilă o creştere de zece ori a posibilităţile de transportare a mărfurilor pe râuri. Sunt paşi concreţi pe care îi facem împreună, ca economiile noastre să se dezvolte în condiţii convenabile.", a afirmat Volodimir Groisman, prim-ministrul Ucrainei.

Pavel Filip a mai spus că integrarea în coridoarele de transport Europa-Asia este extrem de importantă pentru Republica Moldova, deoarece aceasta va permite eliminarea barierelor administrative, va asigura tranzitul liber prin Moldova pentru operatorii străini și va contribui la creșterea transportului de mărfuri și a fluxului de pasageri între cele două ţări. Printre proiectele moldo-ucrainene de viitor este restaurarea drumului Platonovo-Liubaşevka, instituirea punctului de control vamal comun Palanka-Mayaki-Udobnoe, dar şi includerea direcției Edineț-Vinnița în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu