Moldova și Ucraina, relații diplomatice din 1992. Cele două țări sunt parteneri strategici și economici

Embed:

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Ucraina au fost stabilite în 10 martie 1992, la aproximativ jumătate de an după destrămarea URSS și proclamarea independenței ambelor state.

În luna octombrie a aceluiași an, președintele de atunci al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a efectuat prima vizită oficială în ţara noastră, la invitația lui Mircea Snegur.

Cei doi șefi de stat au semnat atunci ”Tratatul de bună vecinătate, prietenie și colaborare” prin care s-au angajat să nu recurgă la forță și să respecte hotarele.

Graniţa cu Ucraina măsoară 1.222 de kilometri, majoritatea pe segmentul transnistrean. Procesul de demarcare a frontierei a început încă în anul 2001 şi continuă şi în prezent. 

Autorităţile moldovene speră că acest proces se va încheia în cel mult doi ani. Pentru a putea controla eficient tot ce iese și intră în regiunea separatistă, în data de 6 octombrie 2017, autoritățile de la Chișinău şi cele de la Kiev au încheiat Acordul privind controlul în comun în punctele de trecere a frontierei.

Până acum, au fost deschise șase puncte administrate în comun. Cel mai recent - în decembrie anul trecut, la Palanca.

"Permiteţi demararea controlului comun în noul punct de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe? Permitem."

Controlul comun se mai desfăşoară în cinci puncte. Este vorba despre Criva-Mămăliga, Larga-Kelmențî, Briceni-Rossoșanî, Cuciurgan-Pervomaisc și Giurgiulești-Reni. În total, la frontiera moldo-ucraineană sunt 31 de puncte de trecere. 

Republica Moldova, Ucraina și Georgia au făcut front comun şi în ceea ce priveşte provocările de securitate, cele de natură energetică, cele ce ţin de manipulare şi dezinformare dar și de prezența ilegală a trupelor militare rusești.

Pentru a mediatiza situaţia pe plan internațional, în vara anului trecut, la Chişinău a fost organizat, în premieră, la inițiativa președinților Parlamentelor din cele 3 state, un summit în cadrul Parteneriatului Estic pe probleme de securitate regională.

La eveniment au participat oficiali de rang înalt din mai multe ţări.

În cadrul summitului, Moldova, Ucraina şi Georgia, care au un trecut aproape similar, conflicte îngheţate pe teritoriu şi relaţii tensionante cu Federaţia Rusă, au lansat un mesaj comun față de provocările de securitate și au reafirmat dorinţa de integrare europeană.

În plan economic, Ucraina a fost anul trecut a opta destinație pentru exporturile moldovenești, în valoare de 80,3 milioane dolari.

În același timp, Ucraina este a patra în topul ţărilor din care importăm, după România, Rusia și China, fiind vorba despre mărfuri în sumă de 577 milioane dolari.

În 2018, ţara noastră a fost vizitată de peste 26 de mii de turiști ucraineni. În aceeaşi perioadă, peste 10 mii de moldoveni şi-au petrecut vacanţele în țara vecină.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu