Moldova și Ucraina au semnat două acorduri care vor simplifica transportul de mărfuri

Embed:

Moldova şi Ucraina îşi întăresc relaţiile în domeniul transportului auto. Transportatorii de mărfuri care dețin vehicule ce corespund normelor de poluare "Euro 3" vor putea traversa ambele țări fără deținerea autorizațiilor emise de instituţiile abilitate.

Acest lucru s-a reuşit datorită unui acord semnat joi de premierul Pavel Filip şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Potrivit şefului executivului, documentul va favoriza dezvoltarea exportului de mărfuri şi va extinde piaţa de afaceri.

"Am reuşit să semnăm acorduri cu privire la liberalizarea transportului auto, ceea ce înseamnă că transportatorii noştri nu vor mai avea nevoie de autorizaţii atunci când vor circula pe teritoriul Ucrainei", a spus premierul Pavel Filip.

În prezent, țara noastră are stabilită o cotă anuală de 40 de mii de autorizații, care se vând la un preț ce variază între opt și 12 euro. În ultimii ani, a existat un deficit de autorizații, fapt ce a periclitat activitatea transportatorilor de mărfuri. Aceștia aveau nevoie de acest document pentru fiecare cursă efectuată.

"Crează deseori disconfort pentru operatorii de transport, în special pentru cei din zonele de nord și sud ale RM, care erau nevoiți să vină de fiecare dată la Chișinău pentru a ridica această autorizație. Considerăm că va fi un stimul destul de bun pentru operatorii noștrii pentru a-și renova parcurile și de a presta servicii calitative", a spus secretarul de stat, Sergiu Bucătaru.

Un alt acord semnat ieri la Kiev vizează serviciile aeriene. Acesta oferă posibilitatea operatorilor să stabilească singuri numărul de curse efectuate, dar și prețul biletelor.

"Va stimula competiția dintre operatorii aerieni și după cum știm, regula generală spune că orice competiție naște servicii mai calitative și drept consecință are și scăderea prețului la aceste servicii prestate",  a spus secretarul de stat, Sergiu Bucătaru.

Tot ieri, autorităţile de la Kiev au luat o decizie de importanţă majoră. Petro Poroşenko, în prezenţa premierului Pavel Filip, a promulgat legea cu privire la controlul comun la frontiera moldo-ucraineană.

"Este o realizare. De acum înainte vom avea puncte de control comun pe toată lungimea frontierei cu Ucraina, inclusiv pe segmentul central. Mai mult ca atât, şi patrularea comună a poliţiei de frontieră între punctele de trecere comune", a spus premierul Pavel Filip.

Până în prezent, controlul mixt la frontiera moldo-ucraineană era efectuat în şase vămi. Printre acestea se numără şi punctul de trecere Cuciurgan - Pervomaisk, de pe segmentul transnistrean, acolo unde verificările comune au început în iulie 2017.

Cabinetul de miniștri a decis astăzi ca prin acest punct de trecere să fie efectuat control comun și la importul produselor, nu doar la export. Între Moldova şi Ucraina există 68 de puncte de trece a frontierei, dintre care 25 pe segmentul transnistrean.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu