Moldova şi România vor institui control comun în trei puncte de trecere a frontierei

Embed:

Vameşii din Moldova şi România vor institui, în acest an, control comun în trei puncte de trecere a frontierei moldo-române. Un proiect de acord, care ar permite acest lucru, a fost eleborat de autoritățile vamale de la Chișinău și expediat celor de la București.

Potrivit proiectului, control comun ar putea fi efectuat în vămile Cahul-Oancea, Costești-Stînca și Lipcani-Rădăuți.

"Ulterior, vor fi examinate și celelalte. Noi suntem în capacitate, Serviciul Vamal în comun Poliția de Frontieră să asigurăm acest control comun extrem de important și necesar pentru călători", a declarat directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Cele trei puncte de trecere vor fi modernizate: va fi extins numărul pistelor de control, vor fi reparate drumurile de acces, iar traficul de pasageri şi mărfuri va fi fluidizat.

Proiectul, care urmează a fi realizat în trei ani, costă cinci milioane de lei. 3,2 milioane sunt oferite de Uniunea Europeană. Acordul de finanțare va fi semnat în luna mai, iar lucrările vor începe în toamnă.

"70 la sută din bugetul de cinci milioane va fi direcționat pentru modernizarea postului vamal Sculeni. Va crește dublu în capacitatea de procesare pentru toate categoriile de călători, mărfuri și autocare, toate tipurile de transport", a mai spus Vitalie Vrabie.

La fel, autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea unui răspuns din partea Ucrainei, în vederea extinderii controlului la toate punctele de trecerea a frontierei cu țara vecină.

"La momentul semnării de Rada Supremă a Ucrainei noi vom avea posibilitatea să ne extindem pe toate celelalte posturi de pe frontieră pe segmentul central dintre Republica Moldova și Ucraina", a precizat Vitalie Vrabie, directorul general al Serviciului Vamal. 

În următoarele luni, control comun pe segmentul transnistrean, va fi instituit la punctul de trecere Goianul Nou – Platonovo și la Cuciurgan - Pervomaisk pe cale ferată.

În prezent, asemenea control este efectuat în șase puncte vamale de la frontiera moldo-ucraineană.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu