Moldova se va sufoca de căldură! Află cum să te protejezi de canicula din acest weekend (FOTOREPORT)

Canicula pune stăpânire pe Moldova în acest weekend. Serviciul Hidrometrologic de Stat a anunțat, până pe 16 iunie, cod galben de caniculă.

Oamenii sunt îndemnați ca în următoarele zile să stea mai mult la umbră, iar dacă vor ieși din casă și se vor simți rău vor putea beneficia de primul ajutor medical la corturile instalate în oraș. În capitală au fost instalate cinci corturi, câte unul în fiecare sector, şi cîte unul în raioanele Comrat, Ungheni, Hînceşti şi Căuşeni.

Punctele de reabilitare activează în perioada zilelor cu temperaturi ridicate între orele 11.00 şi 18.00.

La corturi oamenii pot bea apă, iar la necesitate persoanele pot beneficia de primul ajutor calificat. Decizia de amplasarea a corturilor a fost luată în urma avertizării meteorologice de cod galben de caniculă lansată pe teritoriul ţării în perioada 11 – 16 iunie.

PUBLIKA.MD amintește că mâine, cerul va fi variabil. În nordul ţării va ploua. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol se anunţă 32 de grade, iar la Leova 33. La Comrat şi Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius.

În Capitală, în această noapte, se vor înregistra 20 grade, iar mâine se aşteaptă 32.

În weekend se va menţine vreme caniculară. Ziua, temperaturile vor oscila între 28 și 33 de grade, iar noaptea vor varia între 17 şi 20 de grade Celsius.

Pentru a evita situațiile neplăcute și periculoase, INP îndeamnă conducătorii auto:

  • nu lăsați copiii nesupravegheaţi în maşină, nici pentru câteva minute; 
  • nu conduceți mașina dacă ați consumat băuturi alcoolice;
  • adaptați viteza la condițiile de drum;
  • pe distanţe lungi, se recomandă opririle frecvente în vederea repausului şi hidratării, atât a conducătorului auto, cât și a pasagerilor;
  • staționarea autovehiculului să fie efectuată doar în zone umbrite; 
  • în cazul în care ați parcat mașina la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare pentru câteva minute; 
  • protejați de razele soarelui copiii și persoanele de vârsta a treia, aflate printre pasageri;
  • asiguraţi-vă că toţi cei din maşină și-au cuplat centurile de siguranță.
loading...

Lasă un comentariu