Moldova sărbătoreşte Ziua Victoriei şi Ziua Europei. Semnificaţia zilei de 9 mai

Embed:

Pacea şi unitatea este sărbătorită astăzi în întreaga Europă. Ziua de 9 mai este considerată un eveniment anual al păcii şi unităţii pe bătrânul continent. Cu această ocazie, în Capitală, dar şi în întreaga ţară vor fi organizate mai multe evenimente pentru a marca Ziua Europei şi Ziua Victoriei.

În această zi, toţi îşi amintesc declaraţia istorică a ministrului francez de Externe, Robert Shumman, care a propus o nouă organizare a statelor europene, document ce a reprezentat primul pas spre crearea Uniunii Europene.   

Cu această ocazie, instituţiile comunităţii îşi deschid porţile pentru public, la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg. Birourile locale ale UE de pe continentul european, dar şi din întreaga lume organizează diferite evenimente. Tradiţional, oamenii participă la dezbateri pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre Uniunea Europeană.

File din istorie

În data de opt mai 1945, la ora 22:43, ora Europei Centrale, lângă Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei. În acel moment, la Moscova era deja 9 mai. De atunci, întreaga Europă sărbătoreşte victoria asupra nazismului în data de opt mai, iar majoritatea ţărilor din spaţiul post-sovietic, a doua zi.

Mai mulţi istorici susţin că 1 septembrie 1939 este data declanşării războiului, ziua în care Germania nazistă a invadat Polonia, ceea ce a atras în conflict Franţa şi Marea Britanie.

În data de 23 august 1939, Uniunea Sovietică şi Germania au semnat un pact de neagresiune, cunoscut sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop.  Potrivit acestuia, cele două puteri împărţeau Europa Răsăriteană în două zone de influenţă. Însă în 1941, Germania încalcă pactul şi atacă URSS. 

În acelaşi timp, în decembrie 1941, Japonia a atacat baza militară americană de la Pearl Harbor, fapt care a determinat intrarea Statelor Unite ale Americii în război.

Momentul este considerat de alţi istorici ca adevăratul început al celui de-al doilea Războiului Mondial, care a durat şase ani, considerat şi cel mai sângeros. În perioada lui, cel puţin 60 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa.

 

Ziua Europei va fi marcată în blocul comunitar şi printr-o serie de evenimente, precum momente artistice de muzică şi dans, conferinţe, festivaluri de film. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu