Moldova sărbătoreşte Ziua Victoriei şi a Europei. Oficialii au depus flori şi au comemorat eroii căzuţi pe câmpul de luptă (FOTO/VIDEO)

Embed:

Evenimentele dedicate zilei de 9 mai au început cu depuneri de flori la Memorialul Eternitate. Președintele țării, Igor Dodon, și premierul Pavel Filip au depus flori şi au comemorat eroii căzuţi pe câmpul de luptă. 

La eveniment au participat și fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu, ministrul Apărării, Eugen Sturza, ministrul Educației, Monica Babuc, ministrul Sănătății, Silvia Radu, deputatul democrat Sergiu Sârbu, mai mulți oficiali, dar și veteranii rămași în viață.

Cu flori au venit şi rudele celor care au luptat pe front. Valeriu Culev a aflat de la tatăl său despre ororile războiului.

"A fost recrutat în Prusia, Königsberg, a luptat acolo, era în prima linie, acolo a fost rănit şi poate că a fost un noroc că doar rănit. A ajuns în spital şi în spital a aflat că s-a terminat războiul. Povestea marele chin, marea durere, marea nenorocire care căzut peste capurile oamenilor", a spus Valeriu Culev, locuitor al Capitalei.

Sute de persoane au adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru pace.

"Nu reuşesc să vin aici în fiecare an, astăzi am putut să vin. Îi cinstim, nu îi uităm şi de aceea încercăm să venim aici cât mai des."

"Oricine are părinţi, rude care au decedat, indiferent unde au luptat, pe dreapta, pe stânga şi dacă nu mai avem memoriile acestea, nu este trecut , nu este viitor."

"Aceasta este fotografia bunelului meu, el a dispărut pe teritoriul Poloniei în anul 1945. Vin aici în fiecare an şi în fiecare an sărbătoresc această zi şi în fiecare an aduc flori. Datorită lor noi ne-am născut şi trăim sub cerul albastru."

"Trebuie să transmitem copiilor şi nepoţilor noştri, ca ei să ţină minte că răul trebuie să fie învins, nu trebuie să fie indiferenţi."

În Moldova mai sunt în viaţă în jur de 1200 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial.

La Memorial a răsunat Imnul de Stat al Republicii Moldova.

PUBLIKA.MD aminteșcă că pe parcursul zilei de azi Partidul Democrat din Moldova organizează mai multe evenimente. PDM invită toți moldovenii la sărbătoarea Păcii și Prosperității pentru Moldova în Scuarul Catedralei Mitropolitane din Capitală

Oamenii sunt așteptați cu muzică și dansuri, poezii patriotice şi cu mâncare ostășească.

Programul începe la ora 09:00. Un recital vor susţine orchestra prezidenţială şi cea a Ministerului de Interne. Veteranii de război, care vor veni la acţiune, vor fi întâmpinaţi de Garda de Onoare. Ei vor gusta din mâncarea ostăşească şi vor primi câte un porumbel, simbolul păcii, care vor fi aruncaţi spre cer. Bucatele vor fi pregătite de militarii Armatei Naţionale, care au instalat mai multe corturi.

În scuar va fi amenajată şi o zonă de divertisment pentru copii, unde va avea loc un flash-mob de pictură, iar pe scenă, peste 300 de copiii vor cânta, dansa şi recita poezii. Ulterior, programul va continua cu o paradă călare a poliţiştilor. Pe tot parcursul evenimentului, atmosfera va fi întreținută de mai mulți artiști de la noi, cum ar fi Geta Burlacu, Doina Sulac, Maria Țonina, Vitalie Maciunschi și formaţia "BrioSonores".

Mai târziu, corul academic "Doina" va susţine un concert de muzică clasică. Din 2017, în data de 9 mai moldovenii marchează atât Ziua Victoriei, cât şi Ziua Europei.

CITEȘTE ȘI: Azi este 9 MAI. Ce program au pregătit autoritățile

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu