Moldova sărbătorește Ziua Constituției. Se împlinesc 24 de ani de la adoptarea Legii Supreme a țării

Embed:

Moldova sărbătorește Ziua Constituției. Astăzi se împlinesc 24 de ani de la adoptarea Legii Supreme a țării, care a intrat în vigoare în data de 27 august 1994.

Până în prezent, Constituţia a suferit mai multe modificări. Una dintre acestea a avut loc în 2003, când a fost făcute schimbări la articolul 111 cu privire la statutul juridic al Autonomiei Găgăuze. În 2006 a fost anulată pedeapsa cu moartea. Iar ultima modificare din Constituţie a fost făcută în data de 4 martie 2016, la articolul 78. Atunci s-a decis revenirea la practica de până în 2000, când preşedintele ţării era ales prin vot direct de cetăţeni.

Constituţia Republicii Moldova a fost de nenumărate ori subiectul unor dispute în societate. Cele mai multe discuţii au fost generate de articolul 13, care se referă la limba de stat. Subiectul a fost tranșat de Curtea Constituţională, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată româna, prevalează în raport cu textul Constituţiei, unde este menţionată limba moldovenească.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu