Moldova salută aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului

Republica Moldova salută aderarea Federaţiei Ruse la Organizaţia Mondială a Comerţului. Ceremonia oficială în care Rusia va deveni membru cu drepturi depline va avea loc pe 15-17 decembrie.

Din momentul aderării, Rusia va trebui să reducă tariful mediu la import cu aproximativ 50%,  ajungând la media tarifului vamal de 7,8  la sută. Mai mult decât atât, media simplă a taxelor vamale pentru produsele agricole va constitui aproximativ 10,8%, iar pentru produsele industriale – 7,3  la sută. De asemenea, pentru mai mult de 1/3 din liniile tarifare reducerea va fi aplicată din momentul aderării la OMC, iar pentru celelalte au fost stabilite perioade de tranziţie de până la opt ani.

Totodată, Rusia va aplica contingente tarifare la import în limita cărora taxa vamală pentru produse precum carnea de vită, de porc, de pasăre  va fi micşorată considerabil de la 55% la 15%, de la 65% la 0% şi de la 80% la 25 la sută.

De menţionat că Rusia nu va putea aplica restricţii cantitative la import, precum cote, permise, cerinţe de autorizare prealabilă, licenţe şi alte restricţii care nu pot fi justificate în conformitate cu prevederile OMC. Dacă la moment Acordul de Comerţ Liber dintre Moldova şi Rusia permite accesul produselor moldoveneşti la un preţ mai mic decât  produsele originare din alte ţări, după aderare marja de operare pentru producătorii autohtoni se va reduce considerabil.

În ceea ce priveşte acordurile comerciale preferenţiale, inclusiv şi cel în vigoare cu Republica Moldova, Rusia urmează să respecte cerinţele OMC, uniform pentru acordurile în vigoare la data aderării şi cele semnate pe viitor. Menţionăm că, aceste taxe sunt aplicabile şi faţă de Republica Moldova în baza legislaţiei naţionale şi a noului Acord de Comerţ Liber în cadrul CSI semnat în noiembrie 2011.

Reamintim că Republica Moldova a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în iunie 2001.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu