Moldova produce şomeri cu studii superioare, dar duce lipsă de muncitori calificaţi

Embed:

Moldova produce şomeri cu studii superioare. Doar doi din cinci tineri acceptă să studieze în instituţiile de învăţământ mediu de specialitate şi profesional. Ceilalţi preferă studiile superioare, chiar dacă piaţa forţei de muncă are nevoie de muncitori calificaţi.

Tinerii explică în mod diferit de ce preferă să studieze la facultate, în detrimentul studiilor medii de specialitate. Angajatorii spun că şcolile profesionale nu s-au reformat, aşa cum au făcut universităţile.

În căutarea soluţiilor, după o pauză de doi ani, s-a reunit Consiliul coordonator naţional în domeniul învăţămîntului secundar profesional. Deocamdată, autorităţile au identificat doar cauzele problemei, nu şi soluţiile.

"Foarte bine ştim că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, după absolvire, nu mai rămân în ţară, dar pleacă peste hotare. Noi ştim care sunt problemele, dar este mai complicat să identificăm acele căi de soluţionare, deoarece căile de soluţionare necesită resurse umane şi resurse financiare", a explicat şeful de Direcţie al Ministerului Educaţiei, Octavian Vasilachi.

Instruirea unui student în una din cele 70 de instituţii profesionale şi medii de specialitate costă, în medie, 17 mii de lei anual. 90 la sută dintre studenţii acestor instituţii sunt finanţaţi din Bugetul de Stat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu