Moldova poate accesa împrumutul de 46,1 milioane dolari, oferit de FMI

Embed:

După ce guvernarea a înăsprit politica fiscală, ţara noastră poate accesa împrumutul de 46,1 milioane de dolari, oferit de Fondul Monetar Internaţional. Într-un comunicat de presă, instituţia de finanţare anunţă că a patra şi a cincea evaluare a programului au fost finalizate de către consiliul de directori executivi.     

Fondul Monetar Internaţional mai menţionează că este esenţial ca autorităţile din Moldova să asigure reformarea sistemului fiscal, pentru menţinerea durabilităţii şi pentru a obţine resurse financiare pentru cheltuielile sociale şi de infrastructură. Pentru a întruni aceste condiţii, Guvernul Sandu a aprobat mai multe măsuri fiscale, care i-au indignat pe oamenii de afaceri și pe cetățeni.

De exemplu, cota TVA pentru domeniul HoReCa a fost dublată până la 20 la sută. Această decizie a stârnit un val de proteste, însă guvernarea nu a ţinut cont de el. Totodată, Ministerul Finanţelor a propus şi ca tichetele de masă să fie impozitate.

Anterior, şeful statului, Igor Dodon, a criticat aceste modificări fiscale, însă le-a promulgat pe toate. Pe de altă parte, premierul Maia Sandu spunea că, de fapt, preşedintele ţării a fost de acord de la început cu noile prevederi, chiar dacă, în public, afişa o altă poziţie. Până acum, guvernarea nu a făcut publice condiţiile împrumutul oferit de Fondul Monetar Internaţional şi nu a anunţat care este suma pe care o va returna Moldova.

Acordul semnat cu FMI în 2016 prevede alocarea, până la sfârşitul anului 2019, a unei finanţări de peste 170 milioane de dolari, în şase tranşe. Acum, acesta a fost modificat şi prelungit până în 2020. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu