Moldova, pe primul loc în regiune după ponderea gazului natural în coşul energetic

Ponderea gazelor naturale în coşul energetic al Moldovei este cea mai mare din regiune. Ţinând cont de faptul că ţara noastră este importator net de gaze naturale, şi vulnerabilitatea economiei este mai mare decât în alte ţări. La această concluzie au ajuns experţii Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul".

Potrivit studiului "Vulnerabilitatea economiei naţionale la scumpirea gazelor naturale", Moldova este pe primul loc în regiune după ponderea gazului natural în totalul resurselor energetice. În ţara noastră, această cotă ajunge la aproximativ 63 la sută. În aceeaşi situaţie se află şi Belarus. O dependenţă mare de gazul natural se înregistrează în Armenia, unde ponderea acestui tip de combustibil în coşul energetic este de 60 la sută. În Georgia şi Bulgaria, cota gazului natural este de 36 la sută şi, respectiv, 15 la sută, chiar dacă aceste ţări îl importă, ca şi Molodova, sută la sută.

Ponderea mare a gazului natural în consumul total de energie creşte riscurile de majorare a preţurilor, ceea ce contribuie la sărăcirea populaţiei. Pentru a reduce dependenţa excesivă de un singur furnizor, adică de "Gazprom", experţii recomandă sporirea importului de gaz lichefiat, prin portul Constanţa, din România.

"Gazele naturale lichefiate prezintă o alternativă viabilă. Gazele naturale lichefiate să ajungă în Constanţa ori gazificate, să fie transportate prin sistemul de gazoducte existent", a declarat Ion Muntean, expert IDIS "Viitorul".

Reprezentanţii IDIS "Viitorul" mai spun că Moldova trebuie să obţină de la "Gazprom" excluderea din formula de calcul a raportărilor la cotarea petrolului. În opinia lor, referirea trebuie să vizeze doar preţul gazelor naturale pe piaţa internaţională. Oficialii de la Ministerul Economiei au refuzat să comenteze recomandările experţilor IDIS "Viitorul".

Pe aceeaşi temă