Moldova pe penultimul loc în topul mondial al calităţii drumurilor

Embed:

Locul 132 din 133. Aici se află Republica Moldova într-un clasament mondial din Raportul Competitivităţii Călătoriilor, pe baza evaluării reţelei de drumuri. Calitatea drumurilor este direct legată de securitatea rutieră.

Studiul realizat în cadrul Forumului Economic Mondial arată că pe primele locuri din top sunt Singapore şi Franţa, iar ultimul, după Republica Moldova, este ocupat de statul african Ciad.

Penultimul loc din acest top a revenit ţării noastre din cauză că are 95 la sută din totalul căilor rutiere grav deteriorate. Deci, numai pe 5% din reţeaua naţională se poate circula în condiţii bune. Consecinţele imediate sunt faptul că 30% dintre accidentele de circulaţie au drept cauză starea carosabilului, iar valoarea pagubelor suferite numai de transportatori trece de 2,5 miliarde lei anual.

Principala problemă este că 6.500 din 10.500 de kilometri de drumuri publice sunt din beton asfaltic, de ciment sau sunt acoperite doar cu îmbrăcăminte bituminoasă uşoară. La acestea se adaugă 2.000 de kilometri de drumuri locale în stare proastă şi alte 3.000 doar pietruite. Nu în ultimul rând, aproape 600 de kilometri sunt simple porţiuni de pământ bătătorit. Calculele Ministerului Transporturilor arată că dacă s-ar reabilita anual câte o mie de kilometri, abia în zece ani s-ar putea circula fără probleme pe toate arterele rutiere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu