Moldova pe locul doi în topul celor mai scumpe rate ale dobânzilor la credite

Embed:

Ratele dobânzilor la credite în Republica Moldova sunt printre cele mai mari din regiune, arată datele unui studiu cu privire la tendinţele din economia naţională. Dacă în Moldova, băncile acordă împrumuturi cu o dobândă de 17 la sută, în România creditele au dobânzi de 10 la sută, iar în Polonia dobânzile nu depăşesc 5 la sută.

Dintre 18 ţări din Europa Centrală şi de Est, incluse în studiul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică, Moldova este pe locul doi, cu o rată a dobânzii la credite de peste 17 la sută. Mai scumpe decât în Moldova sunt împrumuturile în Georgia, unde rata dobânzii ajunge la aproximativ 30 la sută.

Principalii factori ce determină ratele mari ale dobânzilor la împrumuturi sunt creşterea preţurilor, primele de risc şi mărimea gajului.

În Letonia şi Rusia creditele au dobânzi de 16 şi, respectiv, 13 la sută. Băncile din România acordă credite cu o dobândă medie de 10 la sută. Cele mai accesibile sunt împrumuturile bancare în Serbia, Cehia, Polonia şi Slovenia. Aici, dobânzile nu depăşesc 5 la sută.

Din cauza riscurilor mari de finanţare, băncile din Moldova stabilesc cele mai mari prime de risc în ratele dobânzilor. Acestea sunt instituite pentru neplata la timp a creditelor. În ultimii 10 ani, prima de risc în Moldova a fost cea mai mare din regiune, în medie, de 10 la sută. De asemenea, pentru a compensa riscurile de finanţare, instituţiile financiare solicită gaj de 130 de procente din suma creditului, ceea ce constituie o problemă pentru mediul de afaceri în accesarea împrumuturilor. În Rusia, primele de risc sunt, în medie, de 7 la sută, iar în România - de aproximativ 6 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu