Moldova pe calea europeană: Roadele pământului ar putea fi marele nostru atu în faţa occidentalilor (VIDEO)

Embed:

Dacă iubeşti cu adevărat pământul, el te va răsplăti însutit. Iar acum când stăm cu gândul la Uniunea Europeană, roadele pământului ar putea fi marele nostru atu în faţa occidentalilor.

O ştie mai bine decât oricine un bărbat din Orhei, care în urmă cu 13 ani şi-au deschis o fermă. Are acum 650 de hectare de teren pe care cultivă de la cereale, floarea soarelui şi rapiţă, până la fructe şi legume. Mai mult, în ultimii ani a amenajat o livadă de cireş, pruni, meri şi piersici.

Zorii dimineţilor de toamnă îl prind pe câmp. Mai întâi merge să vadă cum este semănat grâul, după care dă o fugă în livada de mere şi, mai apoi, inspectează parcul de tractoare pentru că mai tot timpul trebuie reparat ceva. 

"Nu avem tehnică modernă pentru că nu ne ajung bani. Încercăm şi noi să ne descurcăm cu ceea ce avem. Avem probleme destul de mari. Avem o combină care are 32 de ani", susţine producătorul agricol Alexei Ivanov.

Dar nu utilajele îi dau cele mai mari bătăi de cap. 

"Cea mai mare problemă, pe care o avem astăzi în gospodărie, este că nu avem destui muncitori. Dacă se îmbolnăveşte astăzi un tractorist, eu n-am cu cine să îl înlocuiesc mâine", mai spune agricultorul. 

Deşi sunt puţini cei care mai ştiu să lucreze pământul, iar salariile sunt mici, cei care o fac pun mult suflet în munca lor. Ba mai mult, încearcă să îi convingă pe cei mai tineri că e o muncă frumoasă, chiar dacă e foarte grea. Şi se bucură pentru venirea oricărui nou coleg.

Doar vremea să mai ţină cu ei...

"A fost un an bun cu roadă bună, dar preţurile sunt cam mici... Nu este uşor, dar se poate de lucrat. Nu avem unde ne duce în altă parte. Lucrăm şi noi aici, în sat", susţine un bărbat.

După intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de liber schimb ce va fi parafat la Vilnius, Alexei Ivanov va avea şansa să exporte fără taxe vamale roadele muncii sale în ţările europene şi să-i convingă astfel pe occidentali că legumele şi fructele moldoveneşti pot sta alături de produse din ţări cu tradiţie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu