MOLDOVA, PARALIZATĂ! Transportatorii, în grevă, iar călătorii au stat blocaţi în autogări (FOTO/VIDEO)

Embed:

Peste 350 de microbuze au stat parcate timp de două ore, în faţa Guvernului, în această dimineaţă. Acolo, şoferii şi-au spus păsul în faţa jurnaliştilor, privind necesitatea majorării tarifelor pentru călătorie. Astfel, pe tronsonul cuprins între străzile Mitopolitul Bănulescu - Bodoni şi Alexandru Pușkin circulaţia rutieră a fost suspendată. 

Şoferii au protestat paşnic, timp de două ore, chiar dacă înainte de manifestaţie, o parte din transportatori au participt la discuţii cu reprezentanţii conducerii Ministerului Economiei și Infrastructurii. La întrunire ambele părţi şi-au spus revendicările şi au stabilit că o nouă rundă de discuţii ar urma să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni.

'' Da o să protestăm până nu o să obţinem ceia ce dorim din partea statului. Statul are anumite cerinţe faţă de noi, ca automobilele să corespundă standardului. Şi ei trebuie să ne facă comoditați ca să putem activa.'', a spus un şofer.  

'' O lună în urmă am reparat motorul, 31 de mii de lei. De unde să iei banii aceştia. Nu întoarcem nici bani pe motorină. La două rute mă alimentez cu 40 de litri de benzină. Ieri nu am făcut 500 de lei.'', a declarat un alt şofer. 

Unii şoferi recunosc că au venit să protesteze, la indicaţia superiorilor: 

'' Eu îs deprins să fiu ascultător. Eu am primit comandă, fugi acolo şi atât.
- Nu credeţi că dacă o să se majorească tariful pasageri o să aveţi mai puţini? Şi aşa o să fie, cred. ''

'' Sunt şofer. De pe ce rută?
Bulboaca. Nu reuşim să acoperim cheltuielile, la noi tranzitul îi mare. Avem Tiraspol, Bender, avem jumătate de raion circulă prin sat la noi. Câte o dată nu ne ajunge pentru motorină, ea îi scumpă tare. Dacă Guvernul nu o să accepte să fie majorate tarifele o să mai protestați? -Cum o să fie comanda.''

Directorii companiilor de transport susţin că fac faţă cu greu cheltuielilor pentru transport, iar din cauza tarifului mic la bilete nici nu au şoferi pe rute.

''Noi nu suntem aici ca să facem politică, noi suntem aici ne-a ajuns cuţitul la gât şi nu putem funcţiona mai departe. Vă dau exemplu din înteprinderea pe care o gestionez eu. Dacă în tot anul cumpăram câte două trei unităţi de transport confortabil, anul acesta nu am putut cumpăra niciuna. Tariful bate în securitatea la trafic, suntem nevoiţi să lucrăm cu unităţi de transport vechi.'', a spus Veaceslav Răilean, dorectorul unei companii de transport  

''Sperăm şi trag nădejde că vom fi auziţi, de aceea ca să nu sufere călătorul nostru. Din partea noastră vom face totul ca să îmbunătăţim situaţia, dar atunci când vom fi auziţi şi înţeleşi de toţi.'', a spus Veaceslav Găină, un alt transportator.  

'' Situaţia în ramura noastră este alarmantă, destul de alarmantă. Tariful existent nu permite ca să acoperim toate cheltuielile din activitatea noastră.", a declarat Virgiliu Tudorache, directorul unei companii de transport. 

''Dacă ei vor ca populaţia să nu sufere prin suspendare de curse, dacă vor ca noi, în genere, să nu închidem unele curse definitiv, pentru că unele curse se închid, iar unele sate rămân fără legătura cu raionul. Dacă ei nu încearcă să găsească cu noi o soluţie, atunci iarăşi vom fi aici, iarăşi vom suspenda curse, iarăşi vom protesta.'', spune Oleg Alexa, preşedintele Asociaţiei patronale a operatorilor de transport auto.

Unii călători par să-i susţină pe şoferi, alţii însă spun că nu ar fi deacord cu o majorare a tarifelor:

"S-au schimbat tarifele de combustibil, benzină, solearcă de câte ori, de trei-patru ani, dar ruta a rămas la acelaşi nivel. Recunosc că ei sunt drepţi, au dreptate."

"Pentru pensionari tare nu-i bine şi aşa pensiile sunt mici. Trebuie să fie regulă în transport. Te urci, nu îţi dă nici talon, nici nimic. Dai şi dai, dar impozite ei cum plătesc."

Amintim că transportatorii cer majorarea tarifelor de câteva luni. În urma ultimilor întruniri cu reprezentanţii ministerului economiei, a fost întocmit un proiect de înțelegere, semnarea căruia ar putea determina operatorii de transport să reducă cerința privind majorarea tarifului. Ultimul protest al transportatorilor a avut loc în data de 9 octombrie, atunci când au fost suspendat 500 de curse, preţ de câteva ore.

CITEŞTE ŞI: Reacţia ministrului Anatol Usatîi cu privire la greva transportatorilor: O simplă majorare a tarifului nu va rezolva problema

loading...

Lasă un comentariu