Moldova oferă sprijin femeilor refugiate. Centrul de Caritate pentru Refugiaţi le învaţă cum să se încadreze în societate

Embed:

Au găsit pacea şi liniştea sufletească pe care au căutat-o ani la rând în zeci de ţări. Vorbim de femeile care s-au refugiat din calea războaielor şi a persecuţiilor şi au ajuns în Moldova, unde au creat un cămin pentru copii şi soţii lor. Un sprijin pentru astfel de persoane este Centrul de Caritate pentru Refugiaţi, unde învaţă să se încadreze în societate, să cunoască mai bine ţara, dar şi limba.

Printre femeile care frecventează cursurile de română se numără şi Elena. Ea a venit la Chişinău din Georgia împreună cu soţul şi cei trei copii ai săi. După jumătate de an de când locuieşte aici, a reuşit să cunoască bucătăria şi tradiţiile noastre, pe care le consideră deosebite.

"Nu este dificil să însuşeşti limba. Pur şi simplu trebuie să înveţi. Considerăm deja că Moldova este ţara noastră. Copiilor le place aici. Oamenii sunt buni la suflet şi ne ajută.Bucătăria... plăcintele îmi plac mult."

Şi copiii refugiaţilor îşi văd viitorul, aici, în Moldova, însă marea lor dorinţă este ca măcar să poată călători în ţara unde s-au născut părinţii lor. Acesta şi este motivul pentru care Ahmed vrea să devină pilot.

"Îmi place să mă uit la alte ţări. - În ce ţări ai călătorit până acum? - Când eram micuţ, în multe. Nu mai ţin minte câte. - Care e următoarea ţară pe care vrei să o vizitezi? - Cel mai tare vreau în Siria. - De ce? - Acolo tatăl meu s-a născut."

Amalid a venit la Chişinău acum cinci ani. În Irak a absolvit facultatea de matematică şi cea de inginerie electrică. Acum studiază Arhitectura la Universitatea Tehnică din Moldova. Între timp, predă limba arabă micuţilor care frecventează Centrul de Caritate pentru Refugiaţi.

"Iordania, Siria, Dubai, Turcia, Qatar, Egipt, ... multe. Am găsit o ţară liniştită, unde există securitate şi pace. Asta e cel mai important pentru noi."

Reuşitele femeilor refugiate se datorează în mare parte Centrului de Caritate pe care îl frecventează, unde primesc ajutor pentru a-şi găsi o casă, un serviciu sau o ocupaţie.

"Cine nu are posibilitatea să meargă la restaurant sau la bar, vine aici bea ceai sau cafea şi vorbesc despre diferite tematice: ce probleme are la şcoală, la grădiniţă, ce succese au", a spus director Centrul de Caritate pentru Refugiaţi, Djavid Paknehad.

Potrivit datelor Centrul de Caritate pentru Refugiați, de la începutul anului în Moldova au venit peste 400 de persoane, aproape jumătate dintre ele sunt din Siria.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu