Moldova nu mai are nicio perspectivă de aderare la Uniunea Europeană

Moldova nu mai are nicio perspectivă de aderare la Uniunea Europeană. Dacă ar obţine statutul de candidat în anii 2020 - 2030, atunci aderarea propriu-zisă ar putea avea loc abia peste încă un deceniu, adică prin 2040, scrie europalibera.org.

Liderii europeni nu-şi doresc, deocamdată, extinderea Uniunii Europene. Acest lucru a devenit clar după ultima reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe de la Luxemburg, când au amânat până în octombrie invitaţia Macedoniei de Nord şi a Albaniei privind iniţierea negocierilor de aderare. 

Şi asta deşi Comisia UE a a recomandat începerea imediată a tratativelor. Pe de altă parte, nu există un termen clar privind durata negocierilor. Acestea pot dura ani sau pot fi blocate la cererea unei ţări-membre.

Turcia a semnat Acordul de Asociere cu UE, la fel ca şi Moldova, în 1963. În 1999 a primit statutul de ţară - candidat, iar negocierile au început şase ani mai târziu, odată cu Croaţia. Turcia nu a devenit nici astăzi membru al UE, în timp ce Croaţia a reuşit să adere în iulie 2013, fiind ultima ţară care a fost primită în familia europeană.

În 2004, 10 ţări au fost primite deodată în cadrul Uniunii Europene. 

Lasă un comentariu