Moldova investeşte foarte puţin în apărare. Ţara noastră, pe locul 112 din cele 138 de state din toppul forţelor militare din lume

Embed:

Armata este indispensabilă pentru securitatea oricărui stat, indiferent dacă vorbim despre Moldova sau SUA, Rusia şi China, care deţin şi în acest an primele poziţii în topul forţelor militare din lume, realizat de Global Fire Power.

Printre criteriile care au stat la baza clasamentului, în care au fost incluse 138 de state, sunt bugetul alocat apărării, tehnologia implementată, arsenalul disponibil şi, bineînţeles, numărul militarilor. Conform datelor din clasament, Republica Moldova investeşte foarte puţin în apărare. 

Dacă anul trecut, ţara noastră ocupa poziţia 103 în topul mondial al forţelor militare, anul acesta a coborât până pe locul 112, situându-se între Armenia şi Paraguay.

Moldova are peste cinci mii de militari în termen şi circa 60 de mii de rezervişti, deţine doar trei unităţi aeriene de luptă, dintre care două elicoptere, 341 de vehicule blindate, 52 de unităţi de artilerie remorcată şi câteva de artilerie autopropulsată. Vecinii noştri ucraineni investesc mult mai mult în apărare. Bugetul anual este de 5,4 miliarde de dolari. Mai mult ca atât, Ucraina are peste 255 de mii de militari activi şi încă un milion în rezervă. De cealaltă parte, România, care se situează pe poziţia 39 în topul armatelor lumii, a alocat un buget de 5 miliarde de dolari pentru apărare. Ţara vecină se poate lăuda cu 943 de tancuri şi 48 de unităţi de transport naval.

La fel ca şi anul trecut, Statele Unite ocupă primul loc în topul celor mai puternice armate ale lumii. Bugetul impresionant pentru apărare constituie 750 de miliarde de dolari, iar personalul militar ajunge la peste 2 milioane. Americanii sunt urmaţi de ruşi, care, deşi investesc anual doar 48 de miliarde de dolari, au depăşit după capacitatea militară China, care alocă 237 miliarde de dolari în domeniul apărării. <>

loading...

Lasă un comentariu