Moldova, încurajată la Bruxelles să continue vectorul pro-Vest şi după alegerile parlamentare

Embed:

Republica Moldova este gata să rescrie povestea de succes și să devină un partener de încredere la granița de Est a Uniunii Europene. Este mesajul oficialilor de la Chişinău pentru deputaţii din Parlamentul European, la audierile de la Bruxelles legate de progresul înregistrat de ţara noastră în procesul de integrare europeană. Moldova a fost încurajată să continue vectorul pro-Vest şi după alegerile parlamentare.

Delegaţia de la Chişinău a dat asigurări că în cei doi ani de guvernare democratică s-au făcut progrese.

"Ataşamentul PDM şi al guvernării actuale din Republica Moldova pentru apropierea de UE şi pentru toate procesele şi reformele de integrare europeană sunt foarte clare, ferme şi necondiţionate. Republica Moldova este gata să-şi rescrie istoria de succes şi să redevină un partener credibil şi de încredere la graniţa UE", a declarat co-preşedintele Adunării Parlamentare Euronest, Marian Lupu. 

Eforturile guvernului de la Chişinău au fost apreciate la Bruxelles.

"Eu cred că dvs sunteţi angajaţi pe un drum bun, aveţi şi rezultate. Suntem prietenii dvs în continuare, apelaţi la noi. Vom face tot ce ţine de noi pentru ca acest obiectiv al apropierii dvs continue de UE să se materializeze", a spus vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.

"Există un curent foarte puternic de opinie la nivelul UE pe care îl simţim şi aici, în Parlamentul European, care privesc cu mare încredere şi simpatie eforturile pe care le fac forţele proeuropene din Republica Moldova", a declarat europarlamentarul Dan Nica. 

Deputaţii UE au criticat şi obsesia altor colegi din Parlamentul european de a critica în permanenţă activitatea guvernării de la Chişinău.

"Domniile lor au această tendinţă de a privi relaţiile cu Republica Moldova prin cheia îngustă a intereselor familiilor lor politice şi lucrul acesta este cât se poate de păcătos, de contraproductiv. Grupurile politice trebuie să lucrăm împreună pentru a vedea Republica Moldova mai aproape de valorile democraţiei", a spus europarlamentarul Andi Cristea. 

Delegaţia de la Chişinău a dat asigurări că Moldova va continua drumul său spre UE şi după alegerile parlamentare din toamnă.

"Faptul că ne apropiem de alegerile parlamentare nu ne-a încetinit în niciun fel agenda noastră de reforme pe care continuăm să o realizăm", a spus deputatul PDM, Igor Vremea. 

PDM susţine că este gata ca, după alegeri, să creeze o coaliţie cu partidele proeuropene.

"Dacă nu se creează o asemenea coaliţie pe motivul încăpăţânării unor altor actori din ţara mea, şi o spun deschis, acelaşi PAS, PPDA, cine mai ajunge în Parlament rămâne de văzut, riscul este foarte mare ca să ajungem în alegeri parlamentare anticipate", a spus co-preşedintele Adunării Parlamentare Euronest, Marian Lupu. 

"Orice moft personal ca partid te poate descalifica şi te poate îndepărta de interesul general al ţării care eu cred că este aderarea la UE şi m-am bucurat foarte tare că sondajele arată o creştere a încrederii în UE", a spus europarlamentarul Norica Nicolai.

În urma discuţiilor, s-a convenit ca următoarea şedinţă a acestui grup de lucru să se desfăşoare la Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu