Moldova, în topul marilor vinificatori ai lumii. Pe ce loc s-a clasat ţara noastră

Embed:

Moldova ocupă locul 20 în topul celor mai mari producători de vin la nivel mondial. Datele au fost oferite de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului.

Potrivit estimărilor, producţia din acest an este la fel ca în 2015, de aproximativ 170 de milioane de litri.

Moldova a urcat o poziţie în acest an, devansând Brazilia. Producţia de vin în această ţară latino-americană va scădea de aproape două ori, ajungând la 140 milioane de litri. Aproximativ aceeaşi cantitate de vin ca şi Moldova va produce anul acesta şi Georgia, situată cu un loc în faţa noastră.

 Deşi ocupă poziţia 12, cu 490 de milioane de litri, producţia internă de vin a Rusiei nu reuşeşte să acopere cererea. Din această cauză, în ţară sunt importate cantităţi semnificative de vin. Până nu demult, unul dintre principalii furnizori era Moldova, însă livrările au fost sistate din cauza embargoului impus de Moscova.

O creştere impresionantă a înregistrat România în ultimul an. Ţara vecină a ajuns pe locul 13, pentru că, potrivit estimărilor, va pune în crame 490 de milioane de litri anul acesta. Asta este cu 37 la sută mai mult decât în 2015.

Cum era de aşteptat, Italia rămâne cel mai mare producător de vin din lume. În acest an, de pe podgoriile din această ţară s-au strâns struguri pentru 4,88 miliarde de litri de vin. Chiar dacă este o cantitate impresionantă, aceasta este cu doi la sută mai mică decât anul trecut.

Pe poziţia secundă este Franţa cu 4,19 miliarde de litri de vin. Producţia a scăzut anul acesta cu 12 procente comparativ cu 2015.

Top trei este completat de Spania cu 3,78 de miliarde de litri. Reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului afirmă că anul acesta, la nivel mondial, va fi cea mai mică producţie de vin din ultimii 20 de ani, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu