Moldova, în şantier. 200 de kilometri de drum vor fi renovaţi capital, în 2018

Embed:

De două ori mai multe drumuri vor fi reparate în 2018, faţă de anul acesta. 200 de kilometri vor fi renovaţi capital, iar pe 350 de kilometri vor fi efectuate lucrări de reabilitare. În total, în acest scop, vor fi cheltuite peste patru miliarde de lei, jumătate din sumă fiind oferită, sub formă de grant sau împrumut, de finanţatorii internaţionali. Anunţul a fost făcut de ministerul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc. 

Pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor, în Fondul Rutier va fi alocat în jur de un milard de lei. Tot un miliard de lei va fi cheltuit pentru drumurile locale. Instituţiile financiare internaţionale vor acorda Moldovei în jur de 2,5 miliarde de lei. Din aceşti bani, va fi reabilitat traseul Hânceşti - Lăpuşna - Leuşeni, care are o lungime de 37 de kilometri. De asemenea, anul viitor, va fi dată în exploatare şi şoseaua Comrat - Ciumai, cu o lungime de 55 de kilometri. Tot în 2018 urmează să fie încheiate şi lucrările de reabilitare pe traseul Chişinău - Ungheni.

În zona de nord a ţării, va fi reparat un drumul care leagă localităţile Bălţi de Sculeni, care are 54 de kilometri. Potrivit autorităţilor, în prezent sunt în derulare 17 contracte şi toate sunt în întârziere. Mai mult, trei dintre ele riscă să fie reziliate.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii a anunţat că, din cauza întârzierilor, au fost ratate 1,5 milioane de euro. Asta pentru că autorităţile nu au reuşit să dea în exploatare drumul de centură Ungheni - Chişinău, pentru care Uniunea Europeană a acordat un grant de 11 milioane de euro.

Octavian Calmîc spune că lucrările nu au putut fi terminate, din cauza condiţiilor meteorologice: "Drumul este deja practicabil, este asfaltat, a mai rămas doar ultimul strat. Noi mai bine aşteptăm să dăm în totalitate lucrările în exploatare, astfel încât să avem certitudinea că lucrările care sunt realizate pe acest tronson sunt de calitate şi conform condiţiilor contractuale".

Tronsonul trebuia să fie dat în exploatare încă din luna iunie a acestui an. În prezent, când termenul de finanţare a expirat, drumul de centură Ungheni-Chişinău este gata în proporţie de 87 la sută. Astfel, din grant s-au folosit 9,5 milioane de euro. Potrivit lui Octavian Calmîc, restul banilor necesari vor fi alocaţi din buget, iar drumul va fi dat în exploatare în luna mai a anului 2018.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu