Moldova este un partener important pentru NATO. Declaraţiile lui Jens Stoltenberg

Moldova este un partener important pentru NATO, dar rămâne în continuare un stat neutru. Declarația îi aparține Secretarului General al organizației, Jens Stoltenberg, care a menționat că, pentru o cooperare mai apropiată, un oficiu al NATO va fi deschis anul viitor la Chișinău.

”Acest oficiu ne va permite să vă ajutăm mai eficient în înfăptuirea reformelor și să comunicăm mai ușor despre ce înseamnă NATO și despre susținerea pe care putem să v-o acordăm. Este un mic oficiu civil, nu o bază militară”, a spus  Jens Stoltenberg.

După semnarea acordului care prevede deschiderea acestui centru, premierul Pavel Filip a declarat că parteneriatul cu NATO este construit în baza unor proiecte comune de securitate.

"Avem nevoie de o comunicare foarte bună la Chişinău. Nu avem nevoie de propagandă, şi oficiul acesta nu se face împotriva la ceva, dar se face pentru o comunicare bună", a spus Pavel Filip.

Până acum, cooperarea Moldovei cu NATO are la bază proiectele din cadrul Programului Parteneriat pentru Pace, la care ţara noastră a aderat în 1992.

Cu suportul Alianţei Nord-Atlantice, în Moldova au fost implementate mai multe proiecte, inclusiv de evacuare a mii de tone de pesticide inutilizabile, rămase din perioada Uniunii Sovietice. De asemenea, NATO oferă asistenţă pentru creşterea securităţii cibernetice a Moldovei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu