Moldova este ţinta unui război hibrid din partea Federaţiei Ruse

Embed:

Moldova este ţinta unui război hibrid din partea Federaţiei Ruse, care îmbracă forme dintre cele mai diverse: campanii de dezinformare, propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile sau susţinerea forţelor pro-ruse din ţară.

Congresmanul american Will Hurd a vorbit despre presiunile exercitate de Rusia în cadrul unei dezbateri organizate la Washington de German Marshall Fund.

Discuţiile au evidenţiat faptul că scopul lui Vladimir Putin este să restabilească integritatea teritorială a URSS și ceea ce îl împiedică să facă acest lucru este UE, NATO și Statele Unite.

"Trebuie să susţinem ţările care sunt în prima linie deoarece ceea ce se va întâmpla acolo se va petrece şi în alte ţări, Moldova de exemplu este un bun exemplu. Faptul că Rusia a reuşit să se infiltreze în anumite provincii, să susţină candidaţi care au militat pentru separatism în Moldova... O să fie alegeri acolo în câteva luni. Şi acolo va fi acelaşi gen de presiune pe care l-am văzut şi în Statele Unite", a spus Congresmanul republican, Will Hurd.

Congresmanul american a discutat de altfel despre situaţia din ţara noastră şi cu preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în timpul unei vizite efectuate în Statele Unite luna trecută.

În context, congresmanul a apreciat eforturile Republicii Moldova pe calea apropierii de Vest şi şi-a exprimat regretul că acordurile internaţionale privind regiunea transnistreană nu au fost respectate.

Instrumentele folosite de Rusia pentru a interveni în procesele democratice ale altor state sunt extrem de variate.

Un raport în acest sens a fost realizat de Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului American. Senatorul american, Ben Cardin, unul dintre autorii raportului, a declarat că au fost documentate influenţe ruseşti în treburile interne ale 19 ţări.

"Azi, guvernul Federaţiei Ruse e angajat în atacuri continue împotriva instituţiilor democratice, asupra valorilor universale şi asupra domniei legii, atât în Rusia cât şi peste hotare. Preşedintele Vladimir Putin duce aceste atacuri cu un arsenal asimetric - atacuri cibernetice, dezinformare, sprijin pentru grupurile politice din Franţa, folosirea resurselor energetice ca arme, crima organizată, corupţia şi agresiunea militară",a  spus Senatorul democrat, Ben Cardin.

Raportul comitetului senatorial pentru relaţii externe subliniază că e nevoie de o abordare unitară pentru a contracara acţiunile Rusiei de subminare a democraţiei şi a instituţiilor democratice din ţările vizate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu