Moldova este pregătită să ţină piept unui ATAC MILITAR? Reacţia ministrului Apărării (VIDEO)

Embed:

Bugetul armatei ar trebui să fie de trei ori mai mare decât este în prezent. Asta declară ministrul Apărării, Viorel Cibotaru. Iar în contextul crizei din Ucraina, ministrul spune că Moldova nu este destul de pregătită ca să facă faţă oricărui risc militar.  

Potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace, armata Moldovei are unul dintre cele mai mici bugete din Europa. În ultimii 10 ani, pentru procurarea armamentului au fost cheltuite aproximativ 250 de milioane de dolari - de aproape două ori mai puţin decât alocă într-un an Armenia sau Georgia.

"Lucrul optimal ar fi ca RM să atingă cheltuielile sale pentru bugetul militar la 1% din PIB. Pe anul acesta, pe planul mediu de cheltuieli e stabilit un plafon de 0,3 procente", a spus ministrul Apărării.

Viorel Cibotaru mai spune că tehnica militară este învechită, iar sistemul de apărare este afectat şi de problema demografică.

"Noi încă nu am atins nivelul la care am putea spune cu satisfacţie sau certitudine că noi suntem gata să facem faţă oricărui tip de risc cu caracter militar", a adăugat Viorel Cibotaru.

Din cauza crizei din Ucraina, în ultimele zile, NATO şi-a consolidat prezenţa militară în statele membre din Europa de Est.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu