Moldova este lider regional la creşterea preţurilor, cu o rată a inflaţiei de 5,2 la sută

Embed:

Moldova este lider regional la creşterea preţurilor. De la începutul anului şi până în luna septembrie, preţurile au crescut cu 5,2 la sută, iar comparativ cu luna septembrie 2010, inflaţia a ajuns la 8,8 la sută. Faţă de ţările vecine, în Moldova preţurile cresc cel mai repede.

Experţii explică nivelul ridicat al inflaţiei prin mai mulţi factori. Autorităţile au ajustat, anul acesta, preţurile mai multor bunuri şi servicii. De asemenea, multe sectoare ale economiei rămân a fi controlate de un număr mic de producători care dictează de fapt preţurile, inclusiv prin înţelegeri de cartel.

"Nu se întreprind suficiente măsuri pentru a elimina înţelegerile de cartel care duc la formarea unor preţuri ireal de mari, mai ales pe anumite pieţe. De exemplu, produsele farmaceutice din Moldova sunt foarte înalte în comparaţie cu puterea de cumpărare şi practic sunt comparabile cu preţurile Uniunii Europene", a spus directorul "Expert-Grup", Valeriu Prohniţchi.

Oamenii sunt cei care simt cel mai mult creşterea continuă a preţurilor.

"Ne orientăm doar spre produsele de import. Ne-am pierdut agricultura. Peste 70 la sută din produse nu sunt autohtone. Vedeţi ce preţuri avem astăzi pentru lapte", a comentat un bărbat.

"Chiar la produsele alimentare, preţurile sunt mai înalte, la carne, lactate, făinoase, mai înalte decât în Europa, unde salariul mediu e de 1.000 de euro, dar la noi, cu 2.000 de lei...", menţionează nemulţumită o altă persoană.

Datele statistice din ţările vecine arată că în primele nouă luni ale anului, Moldova a raportat cea mai ridicată rată a inflaţiei.

De la începutul lui 2011, comparativ cu situaţia de la finele anului trecut, preţurile au crescut în Republica Moldova cu 5,2 la sută. În acelaşi timp, în Rusia inflaţia a constituit 4,7, iar în Ucraina - 4,2 la sută. În această perioadă, România a raportat o inflaţie de 3,3 la sută. 

În luna septembrie, comparativ cu luna august, carburanţii s-au scumpit cu 2,4 la sută. Preţul ouălor dietetice a crescut cu 6,9 la sută, iar cel al cărnii de porc s-a majorat cu 3,3. Totodată au crescut tarifele pentru închirierea locuinţelor cu 2,9 la sută, iar preţurile la materialele de construcţii s-au mărit cu 1,3 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu