Moldova este gata să se alinieze standardelor europene pentru a folosi eficient energia

Embed:

Moldova este gata să se alinieze standardelor europene pentru a folosi eficient energia. Ţara noastră va prelua legislaţia comunitară în acest domeniu. Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, după reuniunea membrilor care gestionează sectorul energetic din statele Parteneriatului Estic. 

Potrivit lui Octavian Calmâc, eficienţa energetică este importantă pentru creşterea competivităţii economiei. Astfel, vor trebui să fie identificate proiecte comune cu alte ţări.

"Comisarul Uniunii Europene a încurajat ţările Parteneriatului Estic de a continua reformele în acest sector, de a prelua legislaţia europeană în domeniu, dar şi de a genera propuneri de proiecte care urmează să fie aplicate atât la nivel local, cât şi la nivel regional."

"Ce este relevant pentru Moldova, este la fel de relevant şi pentru Uniunea Europeană. Cu cât mai multe entităţi politice sunt implicate şi îşi asumă responsabilităţi, cu atât mai important este din punct de vedere financiar şi economic."

La rândul său, directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Dominique Ristori, a menţionat că fiecare stat trebuie să aibă posibilitatea să fie independent din punct de vedere energetic.

"Este foarte important să nu depindem energetic de nicio ţară, să nu avem doar câţiva jucători şi să avem posibilitatea să diversificăm furnizorii, pentru că asta înseamnă să avem noi proiecte, noi interconexiuni. "

Vicepremierul Octavian Calmîc a mai vorbit în cadrul întrevederii şi despre importanţa proiectelor de interconectare energetică a ţării noastre cu piața regională a Uniunii Europene, prin intermediul reţelelor de gaze și energie electrică a României.

Oficialii au iniţiat şi o platformă de coordonare a procesului de conexiune a sistemelor electroenergetice din Moldova şi Ucraina cu cele din comunitatea europeană.

 

 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu