Moldova, cea mai vulnerabilă țară din Europa Centrală și de Est în faţa propagandei ruse

Embed:

Moldova este cea mai expusă țară din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă. O arată rezultatele unui studiu elaborat de Consiliul pentru Politică Externă Ukrainian Prism și Centrul de cercetări Statele Eurasiatice în Tranziție în perioada mai 2017 - mai 2018.

Cercetarea indică faptul că majoritatea televiziunilor populare de la noi sunt cele care retransmit programe rusești, iar presa online, în mare parte, este pro-Kremlin.

Totodată, există trei categorii mari de populație care sunt predispuse la manipulare: minoritățile etnice vorbitoare de limbă rusă, care reprezintă aproape 20 de procente din populație, enoriașii activi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se supune Bisericii Ortodoxe Ruse, și bătrânii, în număr de peste 700 de mii și cu un nivel scăzut de educație media.

În total, 14 țări din zonă au fost incluse în studiu, care a evaluat situația după gradul de expunere a populației la dezinformare și propagandă, acțiunile de contracarare din partea statului și vulnerabilitatea în fața unui potențial război digital.

Țara noastră a obținut cel mai slab scor la primii doi indicatori și a fost depășită doar de Belarus la al treilea.

Astfel Moldova, alături de țări precum Belarus și Letonia, se află în lista statelor cu un nivel mic de rezistență la propagandă.

La polul opus se află Lituania și România.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu