Moldova Automotive Days: O companie japoneză a donat Universităţii Tehnice din Moldova un utilaj modern de măsurare

Embed:

Viitorii ingineri mecanici vor ieşi mult mai pregătiţi din laboratoarele facultăţilor. O companie japoneză a donat Universităţii Tehnice din Moldova un utilaj modern de măsurare şi verificare exactă a pieselor auto. Aparatul performant, care costă 15 mii de euro, are o marjă de eroare minimă, iar specialiştii susţin că astfel de modele nu mai există în ţară. 

"Prin palparea suprafeţelor, ele sunt definite, şi, respectiv, sunt arătate la ecran. Eu acum definesc sistemul de coordonate al piesei. Îl definesc prin planul superior", a declarat Andrei Nastas, lector universitar UTM. 

Profesorii de la UTM spun că, până acum, studenţii de la specialitatea inginerie erau nevoiţi să facă lecţii practice cu utilaje învechite, care nici nu mai sunt folosite în fabrici.

"Trecem la nivelul cel mai înalt, precizie foarte înaltă, de calitate a suprafeţelor, care este importantă în orice piesă", a menționat Petru Stoicev, şef de departament, UTM. 

"Aspectul practic, aplicativ, deprinderile practice sunt foarte importante în pregătirea unui viitor inginer. Acest lucru înseamnă că avem nevoie de echipamente performante", a zis declarat Viorel Bostan, rector UTM. 

"Utilizarea unui utilaj de acest fel ne permite nouă, studenţilor, care învaţă aici să fie într-un pas cu ceea ce se întâmplă în lume", a spus Mihai Melenciuc, student la UTM.

Reprezentanţii companiei japoneze susţin că investesc în utilaje pentru ca studenţii să iasă mai bine pregătiţi din facultăţi, iar în fabrici să obţină salarii mai mari.

"Plănuim, în viitor, să pregătim specialişti în domeniul metrologiei pieselor auto, domeniu care este baza industriei constructoare de maşini", a spus Sasaki Shigeyuki, reprezentant companie japoneză. 

"În primul rând, vorbim de pregătirea viitorilor specialişti pentru economia noastră şi pentru şi pentru companiile, care vor dori să vină la noi în ţară", a menționat Iulia Costin, secretar de stat la Ministerul Economiei.

Donaţia a avut loc în cadrul forumului "Moldova Automotive Days". În prezent, şapte din zece studenţi care absolvesc specialitatea inginerie mecanică industrială se angajează în câmpul muncii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu