Moldova are un NOU ACORD cu Fondul Monetar Internațional

Embed:

Fondul Monetar Internațional, la ședința Consiliului de Directori, a aprobat, cu vot unanim, programul de finanţare pentru Republica Moldova. 

Prin acest acord țara noastră urmează să primească în jur de 180 de milioane de dolari, primele 35,9 milioane fiind deja disponibile pentru reformele din Moldova.

Restul sumei va fi acordat în mai multe tranșe pe parcursul următorilor trei ani.

"Am ieșit din criză. Ne îndreptăm spre o perioada de stabilizarea economică, după cea politică, spre un cadru propice pentru a dezvolta țara și a creste bunăstarea oamenilor. De acum înainte trebuie să asigurăm o creșterea economică pentru zeci de ani, renunțând la practica supraviețuirii de la un an la altul", a declarat președintele Parlamenului Andrian Candu.

Potrivit speakerului, decizia de astăzi a Fondului Monetar Internațional va crește credibilitatea noastră în fața investitorilor și partenerilor internaționali.

Citeşte şi: Pavel Filip: Aprobarea acordului cu FMI este un moment de start al reformelor și a relansării economice

Şi Partidul Democrat din Moldova salută aprobarea Programului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional pentru finanțarea reformelor din țara noastră. 

"Programul cu FMI vine să sprijine țara noastră nu doar financiar, dar și cu asistență profesionistă în implementarea reformelor. Acest program este de asemenea o garanție pentru cetățeni și pentru partenerii externi că actuala guvernare este orientată spre modernizarea țării și are voința politică necesară pentru a implementa reformele necesare", se scrie într-un comunicat al PDM.
 

PUBLIKA.MD amintește că Guvernul Republicii Moldova a ajuns la o înțelegere cu FMI în iunie 2016.

Semnarea unui acord a fost posibilă după ce Guvernul şi BNM au îndeplinit acțiunile ale Memorandumului de politici economice și financiare, încheiat la 26 iulie curent între Republica Moldova şi FMI.

Documentul are la bază doi piloni. Este vorba despre politicile de asigurare a stabilităţii macroeconomice şi financiare, precum şi reformele de facilitare a creşterii economice

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru șapte proiecte de lege, convenite cu Fondul Monetar Internațional, pentru a debloca finanţarea europeană la sfârșitul lunii octombrie.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în Moldova în perioada 5 - 15 iulie, a ajuns la o înţelegere cu Guvernul de a încheia un nou program de cooperare

"Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST, sau circa 180 milioane dolari SUA). Acest acord la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Examinarea chestiunii n cauză la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare", a declarat anterior Ivanna Vladkova-Hollar, şefa misiunii FMI în Republica Moldova. 

Potrivit oficialului, noul aranjament financiar ECF/EFF are ca scop prioritar ameliorarea rapidă și în avans a situației ce ține de guvernarea în sectorul financiar și cadrul de supraveghere a acestui sector.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu