Moldova are susţinerea ONU! Rezoluţia privind retragerea trupelor ruseşti, votată

Embed:

Adunarea Generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul care cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri.

" Prezenţa continuă a trupelor ruse şi a armamentului lor pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, dar şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a spus Tudor Ulianovschi, ministru de Externe. 

După discursul ministrului de Externe, reprezentantul Rusiei a propus amânarea votului.

" Decizia Moldovei de a discuta subiectul la Adunarea Generală a ONU nu va aduce progrese în negocieri. Prin aceste acţiuni vedem standarde duble. Pentru Bruxelles şi această ţară, care are o politică externă de supunere, sunt mai importante convingerile politice, decât soluţionarea acestei probleme", a spus Dmitri Polianski, reprezentantul Rusiei la Adunarea Generală a ONU.

Propunerea Rusiei a fost respinsă de reprezentanţii a 80 de ţări. Prin urmare, aşa cum era programat, proiectul de rezoluţie a fost supus votului.

"Rezultatul votului e următorul: 64 de voturi pentru, 15 voturi împotrivă şi 83 de abţineri. Rezoluţia a fost adoptată".

Printre cele 64 de ţări care au susţinut proiectul se numără Austria, Belgia, Croaţia, Statele Unite, Cehia şi Ungaria. Împotrivă s-au pronunţat printre altele Venezuela, Zimbabue, Coreea de Nord, Iran şi Siria. Tudor Ulianovschi a mulţumit delegaţiilor care au susţinut rezoluţia ONU.

"Adunarea Generală a ONU a reafirmat încă o dată că dreptul internaţional şi prevederile Cartei ONU trebuie să aibă întâietate în relaţiile dintre state şi că trebuie să fim consecvenţi în respectarea acestor principii. Azi e o zi mare pentru cetăţenii Republicii Moldova, care şi-au recăpătat încrederea că întreaga comunitate internaţională este alături de ei", a mai spus Tudor Ulianovschi, ministru de Externe.

În urma votului, reprezentantul Rusiei la Adunarea Generală a ONU, Dmitri Polianski, a declarat că această decizie ar putea înrăutăţi relaţiile dintre Chişinău şi Moscova.

"Am fost dezamăgiţi şi miraţi că delegaţia din Moldova a adus proiectul în Asambleea ONU. Suntem convinşi că votarea acestui proiect de rezoluţie propus de Moldova este neproductiv şi nu la timpul potrivit", a mai spus Dmitri Polianski, reprezentantul Rusiei la Adunarea Generală a ONU.

Ideea acestei rezoluţii îi aparţine premierului Pavel Filip. Tot el a fost cel care, în septembrie 2017, a anunţat-o de la tribuna ONU. Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania, Canada, Polonia, Cehia şi Marea Britanie. 

În textul acestuia sunt trecute angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu