Moldova are nevoie de o politică demografică, ce ar stimula natalitatea

Embed:

"Republica Moldova are nevoie de o nouă strategie demografică, întrucât cei trei piloni ai demografiei: natalitatea, mortalitatea și migrația indică sporuri naturale negative. Persoanele tinere emigrează din țară, unele dintre ele emigrează pentru totdeauna, iar astfel potențialul reproductiv al Republicii Moldova se reduce", a declarat Boris Gâlcă, reprezentantul UNFPA, în cadrul emisiunii "Țara lui Dogaru" la Publika TV, moderată de jurnalistul Vitalie Dogaru.

Boris Gâlcă mai menționează că avem nevoie de o politică demografică clară, care ar stimula natalitatea, dar aceasta nu ar fi unica soluție.

"Nu e bine să motivăm tinerele familii să se limiteze la doar 2 copii. Pentru că primul copil apare din dragoste, al doilea vine cam din aceleași scopuri, însă al treilea copil e deja pentru viitorul țării. Din această cauză avem nevoie de politici prietenoase, nu doar de declarații", mai precizează acesta.

Statisticile ne spun că în ultimii zece ani, populaţia Moldovei a continuat să scadă în medie cu opt mii de persoane anual, ceea ce constituie echivalentul a şase sate cu un număr mediu de locuitori de peste o mie de persoane. Conform Fondului ONU pentru Populaţie, către anul 2050, numărul populaţiei Republicii Moldova va scădea cu aproximativ o treime, iar peste o sută de ani, dacă mai continuăm, aşa în Moldova vor trăi de două ori mai puţin oameni decât acum.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu