Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale. Maia Sandu: Ne pregătim pentru un asemenea scenariu

Embed:

Guvernul de la Chişinău se pregăteşte de o posibilă criză a gazelor, în urma conflictului dintre Moscova şi Kiev, care ar face imposibilă livrarea către ţara noastră a gazului rusesc prin conducta ucraineană. Premierul Maia Sandu spune că moldovenii nu vor rămâne fără gaze, deşi, recunoaşte că guvernarea nu are soluţii concrete pentru a preveni o eventuală criză de gaze. Declaraţia a fost făcută aseară de prim-ministru în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

"Noi avem soluţii tehnice, discutăm, ne pregătim pentru un asemenea scenariu. Evident că nu este dorit un asemenea scenariu. Chiar dacă o soluţie tehnică este să cumpărăm şi să depozităm gaze naturale în Ucraina, capacităţile de depozitare pe care le poate oferi Ucraina nu sunt suficiente pentru tot teritoriul Republicii Moldova", a declarat Maia Sandu.

Livrarea gazelor din rezervoarele Ucrainei ar soluţiona problema aprovizionării pentru raioanele din nordul şi centrul ţării. Maia Sandu, însă, nu a prezentat şi o soluţie pentru sudul ţării şi regiunea transnistreană.

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Muravschi, a scris pe pagina sa de Facebook că pomparea gazelor naturale în depozitele ucrainene este o opţiune destul de riscantă pentru ţara noastră. Cât priveşte varianta aprovizionării prin pomparea inversă dinspre sudul ţării prin conducta Turcia - Bulgaria - România - Moldova, autorităţile române, conform unor zvonuri, nu par a fi prea încântate de această idee.

Soarta conexiunii energetice cu România rămâne incertă și din cauza tergiversării construcţiei gazoductului Chișinău-Ungheni. Autoritățile recunosc faptul că, în cel mai bun caz, acesta va deveni funcțional abia în iarna 2020-2021.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu