Moldova ar putea importa gaze naturale de la mai mulţi furnizori

Moldova va avea posibilitatea de a importa gaze naturale de la mai mulţi furnizori. Oportunitate va apărea, însă, nu mai devreme de anul 2020. Acest lucru este subliniat în proiectul unei noi strategii energetice elaborat de Ministerul Economiei. Documentul mai prevede şi liberalizarea pieţei energiei electrice.

Astfel, de la 1 ianuarie 2013, marile companii, care consumă volume sporite de energie electrică în procesul de producere, vor obţine dreptul de a negocia direct energie electrică de la orice furnizor din ţară sau din străinătate. 

Documentul strategiei prevede implementarea mai multor proiecte de infrastructură privind importul de gaze naturale şi de energie electrică.

Astfel, urmează să fie implementat proiectul liniei electrice Suceava-Balti de 400 kV, dar şi crearea gazoductului Iaşi-Ungheni. Conducta de gaze, care va fi funcţională deja peste doi ani, va asigura un tranzit de 1,5 miliarde metri cubi anual pe această rută.

"Este vorba despre sute de milioane de euro. Nu statul va cheltui toate aceste mijloace, vor fi mijloacele bugetare, vor fi şi din contul donatorilor externi şi respectiv vor finanţa investitorii privaţi", a declarat şeful Direcţiei Eficienţă Energetică, vadim Ceban.

Unii experţi consideră că Moldova încă nu este pregătită pentru realizarea obiectivelor prevăzute în strategia energetică.

"În condiţiile când nu avem surse alternative, surse veritabil competitive de energie, atât timp cât Ucraina nu poate fi privită ca o piaţă liberalizată, unde multe resurse care există sunt într-o competiţie reală, este greu să vorbim, şi în condiţiile când nu suntem conectaţi la reţeaua din Vest, la România, la capacităţi suficiente, nu putem vorbi efectiv despre o piaţă funcţională", susţine directorul general al ANRE, Victor Parlicov.

Ministerul Economiei preconizează să prezinte proiectul Guvernului pentru aprobare, până în luna septembrie. Dezbaterile publice privind definitivarea strategiei vor dura circa trei luni. În acest context ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că semnarea noului contract de livrare a gazelor cu Gazprom se amână. Asta pentru că autorităţile moldoveneşti nu au ajuns deocamdată la un numitor comun cu administraţia companiei. 

Mai multe detalii aflaţi în jurnalele serii la Publika TV şi pe publika.md.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu