Moldova ar putea fi afectată de tensiunile magnetice. Ce recomandă astronomii

Ucraina va fi lovită mâine şi poimâine de furtuni magnetice. Specialiştii ucraineni au detectat fenomenul cu ajutorul unui observator performant.

Astronomii de la noi susţin că şi Moldova ar putea fi afectată de tensiunile magnetice, doar că într-o măsură mai mică. Meteodependenții şi cei cu boli cardiovasculare vor avea cel mai mult de suferit. 

"Aceşti curenţi electrici care apar interacţionează cu sistemele tehnice, cu liniile de tensiune înaltă sau cu reţelele de transmisie şi acestea se pot deregla. S-au dereglat şi se stinge lumina, dacă să vorbim popular", a spus astronomul Ștefan Tiron.

În Moldova există două observatoare astronomice, însă nici unul nu detectează furtunile magnetice. De aceea, specialiştii le pot studia doar în baza imaginilor NASA. Fenomenul are loc atunci când pe Soare se produc explozii de masă coronală, iar drept rezultat se produc nori uriași de plasmă, care se îndreaptă spre Pământ.

"Nu este exclus că atunci când au loc fenomene de perturbare a câmpului normal al pământului, s-ar putea ca asta să influenţeze asupra stării fiziologice şi biologice a vietăţilor şi a oamenilor", a spus astronomul Ștefan Tiron.

Medicii susţin că inima şi sistemul nervos sunt cel mai afectate de furtuna magnetică. Oamenii pot avea dureri de cap, somnolenţă, astenie sau palpitații.

"Persoanele care administrează tratament cardiologic ar putea necesita dublarea dozei de medicament în aceste zile. Unii pacienţi care au probleme neurologice ar putea avea nevoie de anumite preparate sedative", a spus medicul cardiolog, Daniela Ivanov.

Cea mai puternică furtună magnetică de pe Pământ a fost înregistrată în anul 1859. În urma ei, telegrafele din Europa și America de Nord s-au defectat, iar Aurora Boreală a putut fi observată pe tot globul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu