Moldova ar putea avea liber schimb cu SUA. Care este condiţia (VIDEO)

Embed:

Moldova ar putea negocia un Acord de Liber Schimb cu Statele Unite ale Americii. Dar asta numai dacă ţara noastră va fi exclusă de sub incidenţa Amendamentului Jackson-Vanik. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, după ce a efectuat o vizită în Statele Unite.

Despre acest subiect Marian Lupu a discutat şi cu ambasadorul SUA în Moldova, William Moser. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, spune că în Congresul american a fost format un grup de lucru care va promova iniţiativa de a scoate Moldova de sub incidenţa Amendamentului Jackson-Vanik, până în toamna acestui an.

"O primă acţiune în cadrul acestui grup este încercarea de a promova două legi. Una în Senat, iar alta în Congres privind eliminarea Amendamentului Jackson Vanick pentru Republica Moldova. Eliminarea acestui amendament ar duce la deschiderea posibilităţii de a negocia un Acord de Liber Schimb cu Statele Unite", a declarat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. 

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău susţine că Moldova are tot sprijinul în acest caz. "Congresul s-a arătat dispus ca, într-un final, Amendamentul Jackson-Vanik să fie eliminat. Administraţia preşedintelui Obama va oferi tot sprijinul necesar, dar acest lucru trebuie să fie decis de Congresul american", susţine ambasadorul SUA la Chişinău, Henry Moser. 

Amendamentul Jackson-Vanick, adoptat în 1975 de Statele Unite, era îndreptat împotriva URSS şi impunea o serie de restricţii comerciale, care au fost preluate apoi de statele succesoare, printre care şi Republica Moldova. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu