Moldova ar putea avea judecătorii anticorupţie. Pentru ce este necesar acest lucru

Embed:

În Moldova ar putea fi create judecătorii anticorupție. O iniţiativă în acest sens vine din partea reprezentanţilor Centrului de Reformă în Sistemul Judecătoresc. Potrivit autorităţilor judiciare, crearea acestor instanţe va urgenta examinarea dosarelor de corupţie. 

Autorii proiectului propun crearea unei Curţi de Apel specializate și înființarea în cadrul Curţii Supreme de Justiţie a unui colegiu, care să examineze numai dosarele de corupţie. 

"Nu va presupune cheltuieli mari de buget pentru că, noi am propus reorganizarea judecătoriei militare care se va transforma în judecătoria ce va examina cazuri de corupţie şi celor conexe. Cred că vreo 10 judecători la prima instanţă se vor examina. Deja la Curtea Supremă de Justiţie va fi creta un complet sau un colegiu", a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu.

Judecătorii desemnaţi în aceste funcţii vor fi aleşi în baza unui concurs riguros. Ei vor trece testul de integritate şi cel cu poligraful.

"Orice specializare este benefică nu numai în sistemul judiciar judecătoresc şi credem că aceasta va duce la o aplicare mai clară şi coerentă a normelor de drept", a declarat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie Mihai Poalelungi.

Iar judecătorul Valeriu Doagă opinează: "Aceasta va soluţiona problema, dacă, în această instanţă, vor fi judecători cu demnitate, cu posibilităţi largi, care vor avea posibilităţi mari, vor avea dreptul să solicite orice fel de informaţie, inclusiv de la SIS, să ordone orice expertize." 

În curând, autorii proiectului vor pregăti o serie de modificări în legislația actuală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu