Moldova ar avea o şansă la integrare în UE, declară fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu

Embed:

Au luptat pentru libertate, democraţie şi un viitor mai bun, dar au primit în schimb o Moldovă guvernată prin compromisuri, cu mici realizări şi insuccese.

Rezultatele celor doi ani de guvernare de după evenimentele din aprilie 2009 au fost dezbătute într-o ediţie specială, realizată în duplex Chişinău-Bucureşti, de Publika TV şi Realitatea TV.

Unul din liderii opoziţiei din 2009, liberalul Mihai Ghimpu, care a devenit atunci preşedinte interimar, recunoaşte că adevărul despre 7 aprilie nu mai este o prioritate.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, crede că, mai întâi de toate, trebuie să fie depolitizată justiţia.

Totuşi, schimbările intervenite după 7 aprilie 2009 au atras atenţia comunităţii internaţionale, de care au ştiut să profite noii guvernanţi.

"Moldova este singurul stat care între 2009 şi acum a făcut progrese democratice în condiţiile care celelalte state sovietice din parteneriatul estic regresează", declară directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea.

Şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, e de părere că este un moment excepţional pentru Republica Moldova în cadrul parteneriatului care a fost lansat de către Polonia şi Suedia. "Singura Moldova este calificabilă şi singura care se gândeşte că după Croaţia şi alături de Croaţia ar avea o şansă la integrare UE", menţionează acesta.

Menţionăm că ediţia a fost realizată în duplex Chişinău-Bucureşti, de Publika TV şi Realitatea TV.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu