Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul mondial al libertăţii economice

Republica Moldova a fost plasată pe locul 105 din 180 de țări în clasamentul elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcție de indicele libertății economice, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale, relatează MOLDPRES cu referire la raportul "2018 Index of Economic Freedom" (Indicele Libertăţii Economice).

Cu un scor de 58,4 de puncte dintr-un total de 100, Republica Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul mondial, se află într-un grup de 63 de țări cu economii "în cea mai mare parte lipsite de libertate" și se apropie tot mai mult de țările a căror economii sunt apreciate "moderat libere". În ultimul doi ani, Moldova a urcat cu 12 poziții și și-a îmbunătățit performanța cu un punct.

Potrivit indicelui libertății economice, Republica Moldova se clasează pe locul 40 din 44 de state din Europa, iar scorul său total este sub media regională (68,8 puncte) şi globală (61,1 puncte). Moldova se plasează imediat după Namibia și Nigeria și devansează Tadjikistan, Federația Rusă și Belarus în topul mondial. Raportul menționează că economia moldovenească a înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește drepturile de proprietate și eficiența judiciară, care au depășit scăderea la capitolele integritatea guvernului și libertatea comerțului.

Republica Moldova a înregistrat note mai mari decât în anul anterior pe 6 indicatori din 12, inclusiv la capitolele "dreptul de proprietate", "libertatea afacerilor", "plata taxelor", "libertatea muncii" și altele. Pe două poziții economia moldovenească a stagnat, respectiv "libertatea investițiilor" și "libertatea financiară".

Totodată, Republica Moldova a fost apreciată la nivelul țărilor din fruntea clasamentului la indicatorii "povara impozitară" (85,3 puncte), "libertatea comerțului" (78,3 puncte) și "sănătatea fiscală" (90), domenii în care economia moldovenească este calificată drept liberă sau moderat liberă.

"Rata impozitului pe veniturile persoanelor fizice este de 18 la sută, iar a impozitului pe profitul agenților economici este de 12 la sută. Sistemul de impozitare include taxa pe valoarea adăugată. Povara fiscală totală este egală cu 31,6 la sută din produsul total intern. Cheltuielile guvernamentale s-au ridicat la 38,0 la sută din PIB, în ultimii trei ani, iar deficitul bugetar s-a cifrat la o medie de 2,1 la sută din PIB", se arată în raport.

Libertatea economică este evaluată pe 12 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. O economie este cu atât mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cât indicele este mai înalt.

Pe primele trei locuri în topul mondial se află Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu