Moldova a semnat pentru achiziţia de electricitate. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru curentul electric

Embed:

Moldovenii ar putea plăti mai puţin pentru curentul electric. Potrivit Ministerului Economiei, compania importatoare a semnat noile contracte de cumpărare a energiei de la Centrala de la Cuciurgan şi cea din Ucraina.

Deşi, conform noilor contracte, preţul mediu de import a crescut cu 10 la sută şi a ajuns la 52,4 de dolari pe megawatt, majorarea nu-i va afecta pe consumatorii finali.

"Datorită noii metodologii de calculare a tarifului, a cursului de schimb valutar, care a fost în perioada precedentă şi a altor factori, în opinia Ministerului Economiei nu sunt motive de majorare a preţului final către consumatori, ba mai mult decât atât, sunt rezerve de reducere a preţului de livrare, dar decizia finală şi calculele necesare trebuie să le facă ANRE."

Potrivit noilor contracte, 70 la sută din energie va fi importată de la Centrala de la Cuciurgan, iar restul din Ucraina. Proporţia a fost stabilită în funcţie de diferenţele de preţ ale ofertanţilor. Negocierile au fost făcute în aşa fel încât preţul final să fie unul cât mai accesibil pentru consumatori.

Contractele vor expira în data de 31 martie 2019. În prezent, consumatorii casnici care au contracte cu Gas Natural Fenosa achită 1,99 de lei pentru un kilowatt oră, iar cei care sunt deserviţi de RED Nord, achită 2,12 lei.

Cinci raioane din nordul ţării, care erau conectate la Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest, până în ianuarie 2018 achitau 2 lei şi 25 de bani, iar după fuzionarea celor două RED-uri, preţul a fost redus cu 13 bani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu