Moldova a retrogradat într-un raport privind traficul uman, întocmit de Guvernul SUA

Moldova a retrogradat într-un raport anual privind traficul de persoane, întocmit de Departamentul de Stat al SUA. Țara noastră a fost coborâtă la nivelul Tier 2 Watchlist, după ce timp de șase ani s-a aflat la nivelul Tier 2. Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat prompt și a elaborat un set de propuneri, împreună cu Ambasada SUA în Moldova, pentru a redresa situația creată. 

Potrivit documentului, țara noastră este sursă de bărbați, femei și copii, care sunt supuși exploatării sexuale și prin muncă.  Țările unde sunt exploatați concetățenii sunt Rusia, Ucraina, dar și alte state din Europa, Africa și Asia. Aceeași situație poate fi observată și în regiunea transnistreană. Vârsta medie a fetelor exploatate sexual este între 13 și 15 ani. Raportul menționează numărul de 232 de victime identificate în 2016, care este în descreștere față de anul 2015, cu 310 victime identificate.  Raportul totuși notează că guvernarea de la Chișinău depune eforturi semnificative în lupta împotriva traficului de ființe umane.  

Departamentul de Stat al SUA a făcut și un șir de recomandări țării noastre pentru a eficientiza lupta împotriva traficului uman. Printre ele, combaterea corupției în sectorul judiciar, pentru ca toți cei implicați să fie pedepsiți conform legii, dar și formarea unui mecanism de protecție a victimelor, ca acestea să nu fie intimidate de către traficanți înainte să dea mărturii în judecată. Totodată, reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău susţin că situaţia reflectată în raport se referă preponderent la anul 2016, când s-a aflat în derulare reforma instituţiilor abilitate cu sarcini de combatere a traficului de fiinţe umane. Procesul, finalizat la sfârşitul anului trecut, a presupus o privire mai atentă asupra măsurilor privind combaterea traficului de persoane. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu