Moldova a redus consumul de gaze naturale cu aproape 12%. Cifra poate fi dublată, spun experţii

Embed:

Energia regenerabilă îşi face tot mai mult loc în Moldova. Un studiu arată că, în 2015, ţara noastră a redus consumul de gaze naturale cu aproape 12 la sută, după ce flacăra albastră a fost înlocuită cu biomasa. Experţii susţin că această cifră poate fi dublată, mai ales că avem potenţial, câmpurile fiind pline de deșeuri agricole, care nu sunt valorificate.

La o întreprindere din Capitală, deşurile lemnoase sunt transformate în peleţi şi brichete.

Până a obţine biocombustibil, producătorii colectează materia primă de pe câmpuri şi din livezi.

"Aducem lemnul, creanga, vreascul, din pădure, din livezi din parcuri, din scuar, le strângem din oraş", a explicat Nicolae Dragan, producător de biocombustibil.

Procesul este unul anevoios, din motiv că nu există echipamente speciale pentru colectarea deşeurilor:

"Materie primă este şi este foarte multă. Noi o acumulăm cu mult greu, dacă ar fi nişte agregate speciale, s-ar putea de acumulat mii de tone".

Miile de tone de deșeuri agricole ar putea reduce cu 24 la sută consumul final de energie al ţării noastre. Specialiştii spun că, pentru aceasta, autorităţile locale trebuie să se implice mai mult.

"Un primar să poată să gestioneze, să vină cu ideea, ar putea venea şi cu o întreprindere locală de colectare şi ulterior aceasta să fie vândută unui producător de biocombustibil solid, având în vedere că ele sunt pe câmp şi nu sunt utilizate", a precizat Ion Cozma, director adjunct la Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

O altă problemă care împiedică dezvoltarea domeniului este lipsa de finanţare, spun producătorii.

"Dacă ar fi un proiect, un program, un suport şi financiar din partea statului, ar fi nişte credite preferențiale s-ar putea să ajungem şi la 30 - 40 de procente", a declarat Nicolae Dragan.

Până autorităţile vor găsi bani, aceştia îi îndeamnă pe producători să se unească în asociații, pentru a putea mai uşor să dezvolte şi să modernizeze afacerea.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu