Moldova a interzis importul de păsări şi carne din 13 ţări europene

Embed:

Moldova a interzis importul de păsări şi carne din mai multe regiuni din 13 ţări europene, din cauza gripei aviare. Decizia a fost luată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, după ce în zonele vizate a fost depistat virusul. Pe listă se regăsesc Ucraina și România.  

Directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, a declarat că sunt testate toate păsările găsite moarte pe teritoriul țării și cele suspectate că ar fi infectate cu gripă aviară.

"Primim la început de săptămână informația privitor la toate cazurile de morbiditate și mortalitate a păsărilor, inclusiv pe segmentul faunei sălbatice. Într-o săptămână jumătate nu avem cazuri excesive de mortalitate și morbiditate care țin de suspiciune la această boală", a spus directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

În timp ce directorul general adjunct al ANSA susține că instituția este în alertă și monitorizează situația din Europa, specialiştii din teritoriu spun că nu au fost informaţi despre această interdicţie.

"La moment restricţii la carnea de pasăre din Ucraina noi nu avem şi la carnea de bovină nu este restricţie. Unica restricţie este la carnea de porcină care în legătură cu pesta porcină", a  declarat specialistul DSA Soroca, Valeriu Postolachi. 

L-am întrebat pe Vsevolod Stamati de ce specialiştii ANSA din teritoriu nu știu despre faptul că importul de carne și păsări din regiunile afectate a fost interzis.

"Noi nu putem să dăm informația fiecărui cetățean și la fiecare. Este site-ul. Este nevoie, este telefonul, poftim", a spus directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

Carnea de pasăre adusă din Ucraina costă, în pieţele din Soroca, 35 de lei pentru un kilogram şi este cu aproape 20 la sută mai ieftină decât cea autohtonă. Comercianții spun că vor avea venituri mai mici odată cu introducerea restricţiilor.

"O să afecteze în mod rău , deoarece a noastră autohtonă este mai scumpă. Şi este mai puţină. Ca preţ este în jurul la 6-7 lei, la kg."

"Carnea ucrainească este mai ieftină. Lumea o procură, că îi mai furmoasă la arătare. Arată mai bine."

Oamenii susțin că nu pot face altceva decât să se conformeze.

"N-am eu nicio criză din partea la asta. Eu trăiesc la ţară, avem de toate. Mulţumim."

"Omul este nevoit să crească păsări, să crească animale să nu fie bolnave. Asta-i ieşirea din situaţie. "

"Dacă este de aceea din Ucraina o să cumpărăm mai ieftin, dacă n-o să fie o s-o folosim pe asta pe care o avem, mai scumpă. "

Virusul poate fi transmis şi la oameni. Însă, deocamdată, nu au fost înregistrate astfel de cazuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu