Moldova a făcut progrese privind investigarea cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi funcţionari publici şi judecători, potrivit unui raport SUA

Embed:

Statele Unite consideră că Moldova a făcut progrese în investigarea cazurilor de corupţie, în care sunt implicaţi funcţionari publici şi reprezentanţi ai puterii judecătoreşti, chiar dacă aceste acţiuni sunt percepute de unii drept "justiţie selectivă". Aceasta este una dintre concluziile care se regăsesc în Raportul pentru anul 2018 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova.

Documentul conţine 46 de pagini şi este structurat în şapte secţiuni, printre care "Respectul pentru integritatea şi libertatea persoanei", "Libertatea de participare în procesul politic", "Corupţia şi lipsa de transparenţă" şi "Respectul pentru drepturile cetăţeneşti".

La capitolul libertatea internetului, Departamentul de Stat susţine că "Guvernul nu a restricţionat sau perturbat accesul la Internet şi nici nu a instituit cenzura pe conţinutul online. Nu există informaţii credibile că executivul ar fi monitorizat discuţiile private din mediul online, fără a avea autorizarea legală necesară".

Raportul menţionează şi despre noile prevederi din domeniul audiovizualului, precum şi despre adoptarea legii anti-propagandă: "Noul Cod al Audiovizualului reglementează independenţa editorială, protejează mediul audiovizual naţional, asigură transparența și deconcentrarea drepturilor de proprietate asupra instituţiilor mass-media, asigură protecţia jurnaliştilor, precum şi a minorilor şi persoanelor cu dizabilităţi, garantează echilibrul de gen, libertatea de expresie şi accesul presei la evenimentele majore", se spune în raport.

Totodată, Departamentul de Stat al SUA consideră că ţara noastră a înregistrat progrese şi în domeniul combaterii violenţei domestice. 

"Protecţia victimelor de către poliţie şi executarea corectă a ordinelor de protecție s-a îmbunătățit ușor, iar autoritățile au emis un număr mai mare de astfel de ordine în termen de 24 de ore, aşa cum este prevăzut de lege.

În Raport se mai precizează că peste 100 de judecători, procurori şi ofiţeri de urmărire penală au fost instruiţi în prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu