Moldova a exportat produse în valoare de aproape DOUĂ MILIARDE DE DOLARI în nouă luni ale lui 2018

Embed:

Produsele moldoveneşti sunt tot mai populare în străinătate. Valoarea exporturilor a ajuns la aproape două miliarde de dolari în nouă luni ale lui 2018. Datele biroului de Statistică arată că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, vânzările peste hotare au crescut cu aproape 19 la sută.

Principala destinaţie a mărfurilor autohtone este Uniunea Europeană - unde au ajuns aproximativ 70 la sută din totalul produselor exportate. Pe de altă parte, vânzările spre CSI sunt în declin continuu.

În nouă luni ale anului acolo au ajuns 15 la sută din produsele fabricate în Moldova.

Analiza arată că în unele ţări au fost înregistrate creşteri spectaculoase a comerţului exterior. În Portugalia şi Tunisia, de exemplu, exporturile au crescut de peste 80 şi, respectiv, 60 de ori.

Produsele din ţara noastră se bucură de succes şi în Germania, unde exporturile au crescut aproape 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În plină ascensiune sunt şi relaţiile comerciale cu România şi Ucraina.

Printre produsele moldoveneşti exportate cele mai populare sunt articolele de manufactură, care constituie aproape un sfert din volumul vânzărilor.

Urmează în clasament produsele alimentare, iar pe locul trei a ajuns industria automotive, mai exact fabricile care produc piese şi huse pentru maşini.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu