Moldova a exportat în primele cinci luni ale anului produse în valoare de aproape 750 de milioane de dolari

Embed:

Moldova a exportat în primele cinci luni ale anului produse în valoare de aproape 750 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a mărfurilor a ajuns pe piaţa Uniunii Europene, partenerul principal fiind România.

Pe de altă parte, ţara noastră continuă să cheltuiască cei mai mulţi bani pentru importul de resurse energetice, care vin, în mare parte, din Federaţia Rusă

În primele cinci luni ale anului, exportul de detergenţi şi alte produse din această categorie a crescut de peste şapte ori faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Totodată, au crescut şi vânzările de animale vii, carne şi produse din carne pe pieţele externe: de 2,7 ori şi respectiv de 1,9 ori.

Pe de altă parte, au scăzut exporturile de produse medicinale, dar şi de hrană pentru animale. De asemenea, pe piaţa externă au ajuns mai puţine fructe şi legume moldoveneşti.

În ceea ce priveşte importurile, în perioada ianuarie-mai, ţara noastră a cumpărat de pe piaţa externă mai puţine fibre textile, gaze naturale şi metale neferoase.

De asemenea, moldovenii au consumat mai puţini carburanţi, ceea ce a dus la scăderea importurilor produselor din această categorie cu peste 20 la sută.

Deşi în Moldova se produce zahăr, importul acestui produs a crescut de aproape două ori.

În acest an, a crescut şi cererea de cauciuc prelucrat. Drept rezultat, au fost importate cu aproape 30 la sută mai multe produse din această categorie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu